Ugrás a tartalomra

A magyar nyelvű használati útmutató kötelező!

Egyre többen vásárolunk interneten és a vásárláskor egyes termékek forgalmazása esetén kötelező a használati és kezelési útmutató átadása. 

Miért fontos a használati és kezelési útmutató?

Az áruk egy része csak használati és kezelési útmutatóval (vásárlási tájékoztató) hozható forgalomba. A fogyasztóvédelmi jogszabály szerint a használati és kezelési útmutatóban a fogyasztókat magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tájékoztatni kell az áru rendeltetésszerű használatának módjáról, minőségének megtartásához szükséges különleges tárolási, kezelési feltételekről, amennyiben azok az áru minőségmegőrzési időtartamát, illetve felhasználhatóságát nagymértékben befolyásolják.

Az importáruk esetében az árukhoz csatolt idegen nyelvű útmutatóval azonos tartalmú, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell a fogyasztó számára biztosítani.

A gyártó köteles biztosítani a megfelelő használati és kezelési útmutatót, amennyiben az hiányzik, a forgalmazó köteles pótolni. Mind a forgalmazó, mind a gyártó felelősséggel tartozik a tájékoztató megfelelő tartalmáért.

Ilyen termékek körébe tartoznak a textil- és ruházati termékek valamint a cipők. Az alábbi adatokat tartalmazó címkét többféleképpen lehet a termékhez mellékelni, az áru jellege szerint: bevarrva, ragasztva, csomagoláson feltüntetve, stb.

A címkén jól olvashatóan, magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen kell feltüntetni a fogyasztók tájékoztatásához és a hatósági ellenőrzéshez szükséges adatokat:

• A termék megnevezése (azonosításra alkalmas megnevezés - védjegy vagy fantázianév nem helyettesítheti)

• A termék rendeltetése (felhasználási cél: pl. felsőruházat vagy teremcipő)

• Gyártó/forgalmazó (név- és cím, azonosításra alkalmas módon)

• Származási hely (csak akkor kötelező feltüntetni, ha az áru nem az EU-ból származik)

• Minőségi osztály (ha az áru nem I. osztályú, az osztályba sorolás okát is közölni kell)

• A termék különleges tulajdonságai (a termék használatára kiható olyan tulajdonság, amelynek ismerete fontos a felhasználó számára, a tisztítására vonatkozó különleges előírások, mérsékelt vízállóság)

• Fogyasztói ár (a forgalmazó köteles feltüntetni)

• Szerepelhet még: anyagösszetétel, kezelési útmutató (kezelési jelkép elegendő, de lehet szöveges is), méret, márkajelzés, stb.

Ha egy ruházati terméknél vagy cipőnél hiányzik vagy hiányos a vásárlói tájékoztatás és annak hiányában a fogyasztó nem megfelelően tisztítja vagy kezeli a terméket, úgy a forgalmazó illetve a gyártó felelőssége fennáll és a fogyasztó gyakorolhatja a hibás teljesítésből fakadó szavatossági igényét.

Különösen fontos a magyar nyelvű részletes vásárlói tájékoztató a műszaki termékeknél. Ezen tájékoztatónak nemcsak a termék rendeltetésszerű használhatóságára, de a biztonsági, üzembe helyezési tudnivalókra is fel kell hívnia a figyelmet. Tartalmaznia kell még az útmutatónak a műszaki cikk üzembe helyezésére, állagmegóvására, karbantartására, tisztíthatóságára, házilagos hibajavításának megengedhetőségére és az egyéb fontos műszaki jellemzőkre vonatkozó előírásokat is. Ezek hiányában a vásárló nem tudja a műszaki cikket rendeltetésszerűen használni.

Az okostelefonok esetében azok típusától függően találhat használati-kezelési előírásokat a vásárló az adott márka weboldalán. Érdemes ezeket akár a vásárlás előtt már részletesen tanulmányozni.

Másik nagyon fontos, hogy olyan bútoroknál, amelyek több darabból állnak, akkor teljesít szerződésszerűen a forgalmazó cég, ha a termékhez összeszerelési útmutatót is mellékel. Ennek hiányában nem lehet azokat összeszerelni.

Dr. Kolyvek Antónia

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202103-szam-20210210