Ugrás a tartalomra

Élelmiszervásárlás okosan - Hasznos tanácsok tudatos fogyasztóknak

A koronavírus miatti korlátozások is megtanítottak minket sok hasznos információra, ami az élelmiszervásárlást is illeti.

▸ Sokat tudunk spórolni azon, ha összeírjuk a szükséges termékek listáját, így amellett, hogy nem felejtünk el semmit, nem vásárolunk felesleges, úgynevezett „vevőcsalogató” termékeket. Ráadásul tudjuk azt is irányítani, hogy ne kelljen naponta üzletbe mennünk. Írjunk tehát bevásárló listát!

▸ Mi a különbség a „Minőségét megőrzi” és a „Fogyasztható:” jelölések között?
Fontos megnézni a vásárlás előtt az élelmiszeripari termékek lejáratának időpontját. A fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum, melyet étel- és élelmiszer biztonsági okokból szem előtt kell tartani. A fogyasztható kifejezést a gyorsan romló élelmiszereknél használják, például a húsáru, tejtermék, a tojás esetében. Ezeket a dátumokat azért határozzák meg, mert eddig tudják garantálni a termékek elfogyasztásának biztonságát. Általánosságban elmondható, hogy 5-7 nappal a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző dátumot tüntetik fel a csomagoláson a maximális biztonság érdekében. A legtöbb étel tehát még ezen dátum után is alkalmas lehet étkezési célre, de a felhasználás ezután csak a fogyasztó saját felelősségével történik. Soha ne használjunk a főzéshez a fogyaszthatósági dátumot már túllépő húsféléket és halat! Ezeknél a termékeknél szigorúan be kell tartani a garantált dátumot. Azonban kenyér, gyümölcs, zöldség vagy a tejtermékek még alkalmasak lehetnek ez után is étkezésre. Fontos, hogy minőségellenőrzési céllal kis mennyiségben kóstoljuk vagy szagoljuk meg felhasználás előtt!
Ha tehát észrevesszük, hogy közeleg a termék lejárati dátuma, akkor azt a főzés során még felhasználhatjuk a feltüntetett dátum napján is, vagy fagyasszuk le még előtte, így a kiolvasztást követő 24 órában felhasználhatjuk. Fontos azonban, hogy 3 féle ételnél kizáró ok a fogyasztásra, ha lejárt a fogyaszthatósága, ezek a tojás, a friss hús vagy hal és a gomba.
A másik fontos dátum a „minőségét megőrzi” jelzés. A minőség megőrzési időt olyan élelmiszereken tüntetik fel, amelyek a jelzett dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek (például a konzervek, kekszek, fűszerek, csokoládé, száraztészták), illetve gyártói garanciával már nem rendelkeznek. Tehát a gyártó addig a bizonyos napig garantálja, hogy az adott élelmiszer állagában, minőségében és megjelenésében is a legjobb. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható. Például egy száraztészta vagy csokoládé még fogyasztható marad a minőségét megőrzi dátum lejáratát követően is. Mindenképpen javasolt azonban a felhasználás előtt megkóstolni, vagy egyéb módon ellenőrizni. Az előre csomagolt termékeknél tehát fontos megnézni ezeket a dátumokat!

▸ Az esetlegesen fennálló ételallergiák miatt is ajánlott minden terméknél megnézni, hogy milyen összetevőkből áll. Sokszor nem gondoljuk, hogy felvágottakban is lehet tejcukor. Az sem mindegy, hogy egy virsliben, májasban vagy felvágottban mennyi a színhús százalékos aránya, ha egészségesen kívánunk étkezni.

▸ A tudatos vásárlásnál a termékek bruttó árának és egységárának összehasonlítása is fontos. A termék egységára támpontot ad a fogyasztó részére, hogy melyik termék az olcsóbb, hiszen egy ugyanakkorra dobozban lévő tejföl, lehet, mégsem egyforma mennyiségben található meg a kétféle termékben. Ugyancsak lényeges szempont, hogy ha akciós terméket veszünk le a polcról, akkor annak bruttó árát egyértelműen, a pontos ár forintban történő megjelölésével köteles közölni a vevővel a forgalmazó, és nem jó az a megjelölés, ha csak a százalékos kedvezményt tünteti fel a terméken.

Remélem hasznos tanácsokat kaptak és mindenkinek jó bevásárlást kívánok!

  dr. Kolyvek Antónia