Ugrás a tartalomra

A kommunista diktatúra áldozataira emlékezett az Önkormányzat

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján Kovács Péter polgármester, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Antalóczy Csaba önkormányzati képviselő és Szatmáry László képviselő, a POFOSZ elnökségi tagja Tóth Ilonka emlékszobra előtt rótta le tiszteletét az áldozatok előtt.

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjáról az Országgyűlés 2000. június 13-án döntött. Ennek értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

 A XVI. kerületi lakosok közül is sokakat érintett az 1956-os forradalom utáni megtorlás: ennek Tóth Ilonka az egyik szimbolikus alakja. A szigorló orvos ellen azt a vádat emelték, hogy megölte Kollár István rakodómunkást, ÁVH-s tisztet. A szigorló orvost tettéért elítélték és felakasztották.

Hóra János alakja is ismert lehet a kerületben: 1906-ban Rákosszentmihályon megvásárolt egy épületet, ahol Rákosszentmihály első cukrászdáját nyitotta meg, amelyet hosszú éveken át működtetett. Amíg Olaszországban járt egy cukrászüzemi gép beszerzése miatt, addig az üzletét államosították 1952-ben.

Szatmáry László önkormányzati képviselő, a POFOSZ elnökségi tagja azt hangsúlyozta, hogy szinte minden magyar családot érinti valamilyen formában a kommunista diktatúra üldözése. Fontos lenne beszélni a családfőknek, nagypapáknak a megtorlásról a fiatalabb korosztálynak, hogy tudják, milyen szenvedésen mentek keresztül az üldözöttek és emlékezzenek erre az időszakra.

A POFOSZ a járványhelyzet miatt nem tarthat összejöveteleket, így a szokásos buszos emlékutazást sem tudja megtartani, amelynek a célja az emlékezés.

Gajáta Fanni