Ugrás a tartalomra

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a XVI. Kerületi Önkormányzat és a POFOSZ kerületi szervezete által meghirdetett közös megemlékezés keretében a résztvevők felkeresték a Rákoskeresztúri új köztemető (Kozma utca) 301-es parcelláját. A megjelentek meghallgatták a kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanulóinak a műsorát, majd Szatmáry László önkormányzati képviselő vezetésével megkoszorúzták Tóth Ilonka sírját és a 300-as parcellánál található központi emlékművet. A kerületi megemlékezők látogatása közben a 297-es parcella területén létrehozott és tavaly átadott Nemzeti Emlékhelyen Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Örökség Intézete által rendezett megemlékezésén mondott beszédet.

A megemlékezés következő állomása a Kozma utcában található Kisfogház Emlékhely volt, itt Fónay Jenő ’56-os Széna téri harcos fogadta a megemlékezőket. Fónay Jenőt a forradalom után 1957-ben elfogták majd 1958 tavaszán halálraítélték, de nővérének Fónay Márta színésznő közbenjárásának köszönhetően még ebben az évben kegyelmet kapott, majd 1963-ban szabadon engedték. Jenő bácsi a fogházban töltött szörnyű éveinek emlékét idézte fel a megjelenteknek.

A Kisfogház meglátogatása után a megemlékezés következő állomása az árpádföldi Tóth Ilona-emlékmű volt ahol a kerületi fiatalok nevében beszédet mondott Antalóczy Csaba önkormányzati képviselő, ezt követően a megjelentek koszorút helyeztek el az emlékmű lábánál. A koszorúzás befejeztével az Állás utcában a magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára átadott Tóth Ilonka Emlékházban tettek látogatást.

A megemlékezés az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében ért végett, ahol a kommunizmus áldozataira emlékezett Kovács Péter polgármester, Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő és Palla László a kerületi POFOSZ elnöke, kerületünk díszpolgára. A műsorban közreműködtek: a Harmónia Csellóegyüttes Tomhauser Noémi vezetésével, a Corvin kórus, Vikol Kálmán, Varsányi Erika és Virág László hegedűművészek, Vizkeleti Péter és Csaba Zsuzsanna versmondók.