Ugrás a tartalomra

A napsütés jótékony hatása

A cím ne vezessen félre senkit, nem a napsütés jótékony egészségügyi hatására kívánjuk felhívni a figyelmet, hanem inkább a napsugarak pénztárcánkra gyakorolt pozitív hatásaira.

Folytatódtak 2017-ben is az „Élő bolygónk” kezdeményezés kapcsán vállalt energiatakarékos önkormányzati beruházások. 2016 óta a képviselő-testület által elfogadott határozat szellemében az elektromos energiát napelemek szolgáltatják többek között a XVI. kerületi Napsugár Óvodában, a Sashalmi Tanodában, a Szentmihályi Kulturális Központban, és a Sashalmi Piacon. Hasonló energiatakarékos fejlesztést hajtottunk végre a Tóth Ilonka Emlékházban is, ahol levegő-víz hőszivattyú hasznosítja a föld által termelt hőt.

A tavalyi évben valósult meg az eddigi legnagyobb megújuló energiát felhasználó kerületi beruházás, melynek keretében a Polgármesteri Hivatal 190 db napelemet kapott, ennek költsége 26 millió forint volt. A megvalósult rendszer óránkénti teljesítménye 49 kW. 

A napelemek gyakorlatilag, a fűtési szezonon kívül, képesek ellátni a hivatal teljes energia szükségletét. Ez a befektetés nem pusztán anyagi megtakarítást jelent az önkormányzat számára, hiszen így az elektromos áram használatának nem lesz anyagi vonzata, hanem kisebb ökológiai lábnyomot is hagyunk magunk után. Ami nem elhanyagolható szempont, ha szem előtt szeretnénk tartani a környezetünk védelmét.

Egyre többen ismerik fel a napelemes rendszer hasznát, ezért az előállításuk és a telepítésük is egyre kedvezőbb áron érhető el a lakosság számára. A Kormány ezt elősegítve mérsékelte a telepítést végző cégek adóterheit.

A napelem használata előreláthatóan 5-8 éven belül megtérül.