Ugrás a tartalomra

A nemzeti összetartozás napját ünnepeltük itthon és a határon túl

A nemzeti összetartozás napját, nemzeti összetartozásunk élményét ünnepelte június 4-én kerületünk. Ünnepeltük, hogy 102 hosszú év után a gyászt, ha nem is felváltotta, de mindenképpen kisebbítette az országokon átívelő nemzetegyesítés lehetősége. Ünnepeltük, hogy mára a határainkon túl született nemzettársaink is magukénak érezhetik ezt az országot, anyaországként tekinthetnek rá.

Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze szívbemarkoló szavalataival tette még ünnepélyesebbé a megemlékezést, majd a Pannónia Néptáncegyüttes táncosai hoztak el egy-egy táncot az elszakított tájegységek mindegyikéről.

„Hiszek benne, hogy előbb-utóbb minden a helyére fog kerülni! Előbb-utóbb egy határon belül fog élni a Kárpát-medence magyarsága…” – zárta megemlékező beszédét Kovács Péter polgármester a mécsesek elhelyezése előtt.

Mindeközben pedig az ünnepi hétvégén székelyföldi testvértelepülésünkön, Csíkszentmihályon is méltó helyére került a kertvárosi Csíkszentmihály téren elhelyezett fél székelykapunak a miénkkel pontosan összeillő, másik fele. Az ünnepélyes avatáson Szász József alpolgármester vezetésével kerületünk hivatalos delegációja is részt vett, ezzel osztozva székely testvéreink örömében.