Ugrás a tartalomra

A polgármestert kérdeztük a XVI. kerület idei költségvetéséről

A nehéz gazdasági helyzet ellenére számos fejlesztést is tartalmaz a XVI. kerület 2023. évi költségvetése, erről számol be részletesen a kerület polgármestere.
 

Az előző év költségvetését erősen megtépázta a szankciós energiaárak robbanásszerű növekedése, amit a múlt év végére sikerült különféle intézkedésekkel egyensúlyba hozni. A 2023. évi költségvetés sajátos módon jelentős, több mint 20 százalékos növekedést mutat a múlt évivel szemben – mondta Kovács Péter polgármester –, ez azonban elsősorban pénzügytechnikai okok következménye.

A növekmény jelentős részét a Fővárosi Önkormányzat által tervezett iparűzésiadó-növekmény teszi ki, aminek arányos része megjelenik a kerületek költségvetésében. Korábban a Főváros nagyon alultervezte a bevételeket, most sokkal bátrabbak voltak, remélhetőleg ténylegesen be is folyik a kasszába az a hárommilliárdos adóbevételi többlet, ami a tervekben szerepel. A növekedés része az a 729 millió forint, amit az államtól kapott a kerület rezsikompenzációra (ez a rezsinövekedés mintegy 35-40 százalékát fedezi), illetve a korábban kapott állami útépítési támogatások azon része is növeli a költségvetést, amit eddig nem sikerült felhasználni.

Sajnos az EU-tól idén nem kap a kerület semmilyen támogatást – korábban több éven keresztül támogatták a kerékpárutak építését, mely fejlesztésekre a XVI. kerület a Fővárossal közösen pályázott. Azonban nem kizárt, hogy év közben kiírnak valamilyen pályázatot, ennek önrészére a költségvetés rendelkezik megfelelő tartalékokkal.

A XVI. kerület mindig híres volt arról, hogy a költségvetésének jelentős részét fejlesztésre fordítja. A múlt évben a költségvetés 47 százalékát fordította a kerület fejlesztésekre, idén ez az arány 36 százalék. A csökkenés elsősorban a megnövekedett energiaárak következménye, mert hiába spórolunk, a megnövekedett árakat a bevételekből kell kifizetni – mondta a polgármester.

Már folyamatban lévő beruházás a Felsőmalom utcai bölcsőde mellett, a múlt évben megkezdődött óvodaépítés. Ez több mint egymilliárd forintba kerül, és az önkormányzat saját forrásból finanszírozza – a pénzügyi teljesítés nagyobb része pedig az idei költségvetést terheli. A négycsoportos óvoda építése jól halad, decemberben várható az építkezés teljes befejezése.

Örvendetesen fiatalodik a kerület lakossága, amit az is jelez, hogy újra és újra elfogynak a bölcsődei férőhelyek, hiszen sok fiatal család vásárolt itt házat vagy lakást a CSOK és babaváró felhasználásával. Két éve készült el a Felsőmalom utcai bölcsőde bővítése, akkor jutott hely minden (addig várakozó) kisgyereknek, de mostanra ismét megnőtt a bölcsődei várólista. Ezért a Fejlődő Kertváros Programnak megfelelően idén bölcsődeépítésbe is kezd az önkormányzat.

A Lándzsa utcai lakótelepen, közvetlenül az óvoda szomszédságában van egy üres önkormányzati épület. Korábban itt munkaügyi központ működött, akkor át kellett engedni a kormányhivatalnak az épület használatát, de ezt pár éve a kerület visszakapta.

Úgy döntöttünk, hogy az épületet alakítsuk át bölcsőde céljára – mondja a polgármester. A tervek a múlt évben elkészültek, és idén nekilátunk az átépítésnek. Jó hír, hogy a Belügyminisztérium várhatóan pályázatot ír ki bölcsődeépítésre, és ha sikeresen pályázunk, akkor nem kell az egész átépítést a saját költségvetésünkből finanszírozni.

Az önkormányzat egy újabb óvoda megépítését is tervbe vette, a januári testületi ülésen született döntés arról, hogy az újonnan épült Szent-Györgyi iskola épülete melletti ingatlant megvásárolja a kerület. Az Iskola utca 8. szám alatti épület egy kétezer négyzetméteres telken helyezkedik el, és a tervek szerint egy nagyobb alapterületű épület is megvalósítható ezen a helyen – az elképzelés az önkormányzat anyagi és pályázati lehetőségeitől függően valósulhat majd meg.

A Csobaj utca végére tervezett bentlakásos nyugdíjasház szintén része a Fejlődő Kertváros Programnak, mintegy karácsonyi ajándékként kaptunk a kormánytól pénzt a tervezésre 2020 decemberében. A tervek el is készültek, majd ezt követte egy közös közbeszerzési eljárás, mivel az eredeti elképzelések szerint az ötven férőhelyes nyugdíjasotthon építése állami támogatásból valósult volna meg.

Miután az állami támogatás bizonytalanná vált, az önkormányzat egy újabb közbeszerzést írt ki, opcionális bontással, különvéve az udvar és az épület körül kialakítandó arborétum megvalósítását. Az első (közös) közbeszerzésen 3 milliárd forintos árat kaptak, a második közbeszerzésen viszont már 3,8 milliárdra növekedett az ár.

Félő volt, ha tovább késlekednek a beruházás indításával, akkor a bekerülési összeg még tovább emelkedik, azért az önkormányzat úgy döntött, hogy a második közbeszerzés eredményét elfogadva szerződést kötnek a nyugdíjasház épületének megvalósítására. A szükséges pénzeszköz biztosítása érdekében az önkormányzat felszabadított egy másfél milliárd forintos tartalékot, így az idei évben megvan a fedezet a nyugdíjasház építésére.

A vállalkozó a kivitelezést 600 nap alatt vállalta, a befejezés a 2024. év végére várható. Kovács Péter polgármester több minisztériummal is tárgyalásban van, és úgy véli, ha jövőre csökken az infláció, enyhül a háborús helyzet, akkor várhatóan az államnak is több pénze marad, hogy fontos beruházásokat támogasson, és így várható a projekt befejezéséhez állami támogatás. Ahhoz hogy a nyugdíjasház végre megvalósulhasson, mindenképpen bele kellett kezdeni a kivitelezésbe, elkerülve ezzel a további drágulást.

Az idei legfontosabb munkák az energetikai beruházások lesznek. A költségvetésben erre a célra másfél milliárd forint lett előirányozva, ebből 12 intézményben végeznek ilyen munkákat, általában kazáncserét, hőszigetelést, megújuló energiás fejlesztéseket végeznek azon épületeknél, ahol a beruházás a legnagyobb megtakarítást eredményezi.

Két helyszínen egészen különleges földhőhasznosítást terveznek, egy készülő tanulmány éppen most tárja fel a termálvíz-hasznosítási lehetőségeket, ez a munka várhatóan március végére készül el.

Ha gazdaságosan megvalósítható a termálvizes fűtés lehetősége, akkor ilyenre kerülhet sor a szentmihályi uszodánál, a mellette lévő óvodánál, illetve a szintén szomszédos Szentmihályi Kulturális Központban. Ezeket egy közös fűtési rendszerben kezelnék, teljesen kiváltva a gázfűtést.

A másik helyszín az Erzsébetligetben lenne, itt a mátyásföldi uszodát, az MLTC-sporttelepet, a vívó- és birkózócsarnokot, illetve az Erzsébetligeti Színházat kapcsolnák közös fűtési rendszerre, továbbá ennek lehetőségét felajánlanák az ugyancsak a közelben lévő főiskolának. Amennyiben ők is beszállnának, vélhetően még gazdaságosabb lenne a beruházás.

A Budapesti Útépítési Program keretében rengeteg út, földút újult meg az elmúlt években, összesen csupán három út maradt ki, a Temesvári utca, valamint a Szent Imre út egy rövidebb szakasza - ezek megépítésére idén sor kerül. A harmadik a Budapesti út Szilas-patak felé tartó szakasza lenne, de a környéken lakók határozottan azt kérték, hogy ezt a szakaszt az önkormányzat ne építse meg. Attól félnek - nem is alaptalanul -, hogy a Sarjú utcán érkezők egy része nem a Margit utcán felkanyarodva folytatná az útját, hanem a Budapesti út lenne a menekülő útvonal. Az önkormányzat úgy döntött, hogy ezt az útszakaszt nem aszfaltozza le, ezzel tehát befejeződött a XVI. kerület földútmentesítése.

Folytatódnak a környezetvédelmi beruházások is, erdőtelepítést terveznek azokon az önkormányzati területeken, ahol a faültetés már korábban megkezdődött. Erdőtelepítés céljára további területeket is fognak vásárolni a Szilas-patak környékén.

A költségvetés része a szentmihályi régi temető ún. csendes parkká történő alakítása is. Itt először bekerítik a temetőt, megakadályozva ezzel az illegális szemét, sitt lerakását, idővel pedig egy rendezett, fákkal, növényekkel ellátott csendes parkot hoznak létre. Ez nem jelenti azt, hogy a temetések számára ismét megnyílna a temető – emelte ki Kovács Péter polgármester, hogy megakadályozza a temetővel kapcsolatos félreértéseket.