Ugrás a tartalomra

A tanyaudvar tavaszi újdonságai

A Tanyaudvarba is megérkezett a tavasz. Oláh Csaba, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat vezetője meghívta lapunkat, hogy ha már nem fogadhatnak látogatókat, legalább az újság hasábjain beszámolhasson a Tanyaudvar újdonságairól.

– Szilárd burkolatot kapott a főépület előtti részen egy 400 négyzetméteres felület. A Viacolor burkolat azt szolgálja, hogy összekösse a régi szaletlit, az újat és a főépületet, valamint a szolgálati gépkocsik is szilárd felületen tudjanak parkolni. Később pedig, amikor már tartósan jó idő lesz, és lehet rendezvényeket szervezni, szilárd talajon lehessen elhelyezni a padokat és az asztalokat, amelyekre a kemencében megsült ételek kerülhetnek. További előnyt jelent, hogy esős napok után sem kell a sarat dagasztaniuk sem a rendezvények résztvevőinek, sem a szolgálati gépkocsiknak.

– A leburkolt területen túl milyen lesz az udvar felülete?
– Amikor már az utakat is kialakítottuk, a teljes felületet darálékkal fogjuk lefedni, ami gyalogos használatra kitűnő. Elvezeti a vizet, jól lehet járni rajta, és rendezett külsőt ad a területnek.

– A főépület mögött egy új, elkerített részt látni. Ez milyen célt szolgál?
– Kialakítottunk egy 100 négyzetméteres zöldségeskertet, amelyben négy, 1,5 x 8 méteres magasított ágyásban mutatjuk be az alapzöldségek termesztését. Bemenni nem lehet majd, de a régi parasztkerítés jó belátást enged a területre. Így könnyű lesz követni, hogyan fejlődik a paprika, a paradicsom, a káposzta, az uborka, a bab, a burgonya, a retek, vagy a borsó. Helyet kapott még benne egy kerekes kút, egy madárijesztő és egy féltető, amely a fűszernövények megóvását szolgálja majd.

– Úgy hallottuk, hogy nem csak élettelen tárgyakkal, hanem újszülöttekkel is gazdagodott a tanyaudvar.
– Március 20-án délelőtt 9 óra körül Csibi nevű szamarunk egy egészséges szamárcsikónak, egy kis kancának adott életet. Ő most ismerkedik a világgal, kissé még botladozva, de már nagy önbizalommal. Ez az esemény a napokban meg fog ismétlődni, mert a másik szamarunk, Masni is utolsó idős vemhes. Nagyon sajnálom, hogy ezeket az aranyos kis újszülötteket nem láthatják a kerületi gyerekek, mert mire újból fogadhatunk látogatókat, a legaranyosabb, csetlő-botló újszülött koron már túl lesznek.
Benépesült a disznóól is. 8 magyar lapály fajtájú választási malac bosszantja sivításával a másik ólban lakó felnőtteket. A bárányokról és a kecskegidákról beszámoltunk már, további szaporulat a szárnyasoknál várható. A tőkésréce, a bütykös lúd és a magyar lúd már ül a tojásain. A közel 30 darab naposcsibe pedig a nemrég vásárolt keltetőgépünkben kelt ki.

– Ha önnel beszélek, az utolsó kérdés már egy éve ugyanaz: reményeik szerint mikor fogadhatnak látogatókat?
– Az elmúlt időszakban megfeszített munka folyt a tanyaudvarban. Mi is szeretnénk már az újdonságainkat és az újszülötteket megmutatni a látogatóknak. Abban bízunk, hogy talán május elején már elfordíthatjuk a kulcsot a zárban. Amikor a Fővárosi Állat- és Növénykert kinyit, akkor ezt mi is megtehetjük.

XVI. Kerületi Újság

Az újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202107-szam-20210407