Ugrás a tartalomra

Április 21. a Bölcsődék napja és nemzetközi óvoda-nap

A bölcsődei élményeinkről felnőtt korunkra szinte alig marad emlékünk, de az óvónéni kedves hangjára, az ovis barátokra már legtöbbünk szeretettel gondol vissza. Ezek a korai évek még a tiszta emlékképek hiányában is meghatároznak minket. A felnőtt felügyelet, a biztonságos közeg és a gyermekek fejlesztése fontos volt azok számára, akik úttörői voltak mind a bölcsőde, mind az óvoda létrehozásának.  

A világ első bölcsődéjét Francois Marbeau alapította 1844-ben, Párizsban. Magyarországon 1851-ben alakult meg az Első Pesti Bölcsőde Egylet, többek között az akkori Városi Községtanács, Hildegard főhercegnő, Forrayné Brunszvik Júlia és Jedlik Ányos támogatásával.

Hazánkban 1852. április 21-én nyílt meg az első bölcsőde Pesten, erre emlékezve 2010 óta április 21-én a Bölcsődék napját, a bölcsődei dolgozókat ünnepeljük.

A nemzetközi óvoda-napot Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító tiszteletére (született: 1782. április 21.) tartják, neki köszönhetjük az óvoda ötletét.

Kertvárosunkban 5 telephelyen, összesen 374 férőhellyel működik a XVI. Kerületi Kertvárosi Egyesített Bölcsőde, melynek minden dolgozója szívvel-lélekkel gondoskodik a 3 éven aluli kisgyermekekről.  7 óvodánk, 20 épülettel, 101 csoportban fogadja a nagyobb gyerekeket. Az óvodapedagógusok, asszisztensek a legmagasabb szintű szakmai tudással és szeretettel készítik fel az ovisokat az iskolás évekre.

Az Önkormányzat egyik nagyon fontos célja a kerületi gyerekek intézményi körülményeinek folyamatos fejlesztése. Ennek érdekében az „Egy iskola, egy óvoda” program keretében sorra újulnak meg az épületek, szépülnek az udvarok. Természetesen a bölcsődék is részesei a korszerűsítésnek.

A koronavírus-járvány miatt tavaly és idén is hosszú ideig ügyeleti rendszerben működtek a bölcsődék és az óvodák, dolgozóik ezekben az időszakokban is a közösség szolgálatában álltak. Önkéntesként segítették az idősek ellátását, többen a háziorvosok válláról veszik le az oltási programmal járó adminisztrációs terheket mind a mai napig.

A XVI. kerületre jellemző példamutató összefogás a kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek tevékenységén át is jól érzékelhető. Köszönjük nekik, hogy a gyermekeknek megmutatják az önzetlen segítség erejét egy ilyen nehéz helyzetben is.

 

NB