Ugrás a tartalomra

Augusztus közepétől jelentősen csökken a XVI. kerületet érő repülőgépforgalomból eredő zajhatás

Hosszú évek kitartó munkájának, számos tárgyalásnak még több egyeztetésnek köszönhetően tovább csökken a repülőgépek által keltett zajhatás a XVI. kerületben. 2018. augusztus 16-tól lép életbe a Hungarocontrol Zrt által kidolgozott, az Európai Uniós szabályozással összhangban levő új felszállási útvonal. Az új műszeres szabvány indulási eljárás (SID) szerint már nem kell a Budapest felé emelkedő légijárműveknek a XVI. kerület felé 15 fokos kitérőt tenniük (ábrán piros vonal), hanem az egyszerűbb és biztonságosabb egyenes felszállási útvonalat (ábrán zöld vonal) kell követniük. Ennek következtében a felszálló repülőgépek legalább egy kilométerrel távolabb kerültek a XVI. kerülettől. Ráadásul nem kell a nehezen betartható és ezért lesodródás veszélyes kitérőt majd visszatérőt megtenniük, így megszűnik a XVI. kerület közelében forduló repülőgépek látványa is, mely szintén jelentősen csökkenti a zajhatást.

A változás nem jelenti azt, hogy a XVI. kerületben a továbbiaknak nem lehet majd hallani a repülőgépek zaját, azt sem jelenti, hogy ne lehetne látni a repülőgépeket az égbolton, mindössze azt jelenti, hogy jelentősen csökken majd a repülőgépek okozta zajhatás a Kertvárosban.

Az augusztus közepén életbe lépő változás nem érinti a korábban kiharcolt eredményeket. Így reggel 5 és 8 óra között, amennyiben a körülmények engedik, továbbra is Budapesttől kifelé emelkednek majd a repülők. A 2016 májusában bevezetett változások következtében a reggeli időszakban közel felére csökkent a Budapest felé emelkedő, így a XVI. kerületieket zavaró felszálló repülőgépek aránya.