Ugrás a tartalomra

Az Árpádföldi Polgárok Érdekközössége (ÁPÉK) augusztus 19-én rendezett ünnepsége

Az Árpádföldi Polgárok Érdekközössége (ÁPÉK) augusztus 19-én rendezett ünnepséget a magyar állam megalapításának évfordulója alkalmából.

Az eseményen részt vett Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester, valamint Antalóczy Csaba és Szatmáry László önkormányzati képviselő is. A Kossuth Nemzetőrséget vitéz lovag Máriási György képviselte.

Az ÁPÉK nevében Nyeste Pálné nyugdíjas pedagógus idézte fel azt az elszánt igyekezetet, amellyel Szent István a keresztény Európához csatolta Magyarországot, örök hazát biztosítva ezzel népünknek. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy első uralkodónk vajon a mai Európát is példaképnek tekintené-e? Azt a kontinenst, amelyben egyre inkább háttérbe szorul a kereszténység és idegen érdekek érvényesülnek, ugyanakkor jelentős erők dolgoznak a nemzetállamok felszámolásán és nem a megoldás, hanem a zűrzavar felé halad. Vezetői nem rendelkeznek azzal a hosszú távú előrelátással, amely Istvánt alkalmassá tette egy olyan állam megalapítására, amely – sok véres viszontagság közepette ugyan de –, egy évezred eltelte után is biztosítéka a magyarság fennmaradásának.

Szatmáry Kristóf folytatva az előbbi gondolatsort, kijelentette: ha úgy érezzük, hogy az európai eszme, a keresztény kultúra és minden olyan vívmány, amit európaiság néven emlegetünk, jelenleg visszás képet mutat, akkor tudnunk kell, hogy nem ezek az értékek koptak el és buktak meg, hanem az öreg kontinens jelenleg hatalmon lévő vezetése. Ezért nekünk, magyaroknak nem Európával van konfliktusunk, csupán azzal a vezetéssel, amely európai emberek százmillióit akarja elszakítani kultúrájától, hitétől és nemzeti hagyományaitól. Nekünk pedig ezen hagyományok visszaállításáért és fenntartásáért kell küzdenünk.

Az ünnepi beszédek elhangzása után az Önkormányzat vezetői, illetve vitéz Lovag Palla László, a POFOSZ XVI. kerületi szervezetének elnöke és felesége, valamint az ÁPÉK tagjai is koszorúkat helyeztek el az emlékmű talapzatán.

A nemzetiszínű szalaggal átkötött új kenyeret Novaczek Máriusz árpádföldi plébános szentelte meg, majd Kovács Péter és Szatmáry Kristóf szelte meg.