Ugrás a tartalomra

Az elektronikus oktatás útvesztői

Az intézményes oktatás egyidős a civilizációval. A tudás átadása mindig egy tanító közvetítésével történt. A tanulás nem köthető az iskolához, nemcsak az emberek képesek a tanításra és a tudás elsajátítására. Az emberiség által megvalósított oktatás már több ezer éve alapvető minden ember számára, a társadalom ma már működésképtelen lenne nélküle. Az elmúlt hetekben kezdődő rendkívüli helyzet rákényszerítette a hazai oktatási rendszert, így kerületünk iskoláit is, hogy kihasználják az internet előnyeit és elektronikus úton folytassák a tanítást. A Batthyány Ilona Általános Iskola és a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatóival folytatott beszélgetéseimből kiderült, hogy már ők is elindultak ezen az úton. Dunavölgyi Illésné Piroska és Vámos Tibor tapasztalatait osztom meg Önökkel  

Mindkét iskola a KRÉTA napló rendszert alkalmazza, amelyet néhány éve vezettek be. Ez az elektronikus napló minden diáknak lehetőséget ad az online jelenlétre. A diákok ezen a rendszeren keresztül kapják meg az anyagokat, segítő videókat. A Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium ezen túlmenően a Microsoft Teams felületet alkalmazza. Itt van lehetőség a kapcsolattartásra.  Ez nagyon fontos, főleg a kisebb gyermekek esetében. A tananyag, házi feladat és a korrepetálás is könnyebben megoldható ennek a felületnek az alkalmazásával. A pedagógusok, szülők és diákok közötti kommunikáció nagyon fontos. Sok esetben maguk a szülők veszik fel a kapcsolatot egymással, így segítenek az alsóbb éves gyermekeik tanulmányaiban. A felsőbb évesek, gimnazisták már főként egymástól szereznek információt a tananyaggal kapcsolatban. A szorosabb kapcsolattartás minden korosztály számára még videochaten keresztül is lehetséges.
A Batthyány Ilona Általános Iskola szintén a KRÉTA napló rendszerén keresztül indította el az online oktatását. Céljuk, hogy a kommunikáció élő beszélgetések folyamán történjen meg. Terveik szerint a Zoom nevű csevegő rendszer használatával tanórák, konferencia beszélgetések és korrepetálások is megvalósíthatóak lesznek. Jelenleg az összes tantárgyhoz vannak anyagok és segítő videók.
Az elektronikus oktatás még a kezdeti stádiumban van. A megfelelő kommunikáció kialakítása, amely közvetlenül lehetőséget ad majd az információ átadására diákok, pedagógusok és szülők között, hamarosan nagyobb segítséget nyújt az elektronikus oktatáshoz és az online jelenléthez. Ezt a folyamatot figyelemmel kísérjük, beszámolunk a fejlődéséről.


Oláh Emese - XVI. Kerületi Újság

A szülők többsége értékeli a pedagógusok törekvéseit a megváltozott körülmények között. A Táncsics Iskola igazgatóját, Vámos Tibort egy reggel ez a táblácska fogadta az általa vezetett intézmény kapuja mellett a kerítésen. Egy elégedett szülő, vagy nagyszülő fejezte ki így háláját gyermeke vagy unokája tanárainak.