Ugrás a tartalomra

Az Ikarus versenyzői is rajthoz állnak a budapesti atlétikai világbajnokságon

Igazán nagyszerű hír, hogy az Ikarus három igazolt versenyzője is képviselni fogja hazánkat a budapesti rendezésű atlétikai világbajnokság népes magyar csapatában, ezért a nem mindennapi esemény kapcsán, még a nagy megmérettetés előtt fel is kerestük mindhármójukat.

Wagner-Gyürkés Viktória, aki 5000 méteren áll rajthoz elmondta, hogy kimondottan jól sikerült a felkészülése és az ahhoz kapcsolódó versenyeken is biztató eredményeket ért el. Immár harmadik hete Olaszországban, magaslati edzőtáborban készül a futására, sokat vár magától. Bár – mivel tart a nagy melegtől - egy kicsit aggasztja, hogy délelőtt tizenegykor lesz az előfutam, hiszen ahogyan fogalmazott, az ekkora távokon már komoly befolyásoló tényező tud lenni az időjárás és a hőmérséklet. Ettől függetlenül bízik magában és abban, hogy képes lesz döntőbe jutni, de legalábbis egy egyéni csúccsal már elégedett lenne. Emellett nagyon várja már, hogy egy ekkora eseményen, ennyi ember előtt, hazai pályán versenyezhessen.

Pap Márk, a férfi 4x100 méteres váltó befutó, negyedik tagja szerencsétlen előzmények után készül a vb-re, hiszen bár nagy reményekkel indult neki az évnek, januárban fáradásos törést szenvedett, amiből teljesen csak pár héttel ezelőtt tudott meggyógyulni. Ennek ellenére még mindig óvatos a felkészülésben, egy héten csak egy gyors edzés fér bele, ám az időeredményei így is biztatóak.

Márk elmondta, hogy számokról nem akar beszélni, azzal lenne elégedett a verseny során, ha a csapat szívét-lelkét beletenné a futásba, ugyanakkor élvezné is a versenyt. „Vigyük végig a botot és úgy menjünk le a pályáról, hogy mi megtettünk mindent, és nem csak mi magunk, de a nézőtéren is meg vannak velünk elégedve” – fogalmazott. Nem lehet állítani, hogy ne foglalkoztatná a hazai pálya, nagyon sokat álmodozott már róla. „Arra a pontra leszek kíváncsi, amikor behívnak minket a stadionba és kimondják, hogy Magyarország, vajon milyen lesz a közönség reakciója. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunkat úgy fel fog ez dobni, hogy ha megállíthatatlanok nem is leszünk, de nagyon jó eredményt fogunk elérni.”

A női 4x400 méteres váltó tagjaként, valamint egyéniben 400 méteren is rajthoz álló Rapai Fannitól megtudtuk, hogy igen elégedett a felkészülésével, a rengeteg edzőtábor megtette a maga jótékony hatását. Május óta több versenyen is szerepelt, kimondottan jó előjel, hogy mindegyiken tudott javítani egy kicsit az idején, ám még mindig van benne plusz. „Remélem, hogy össze fog jönni egy olyan nap a vébén, amikor minden klappol, ki tudom hozni magamból a maximumot, és az óra is ezt fogja mutatni. Nyilván egy egyéni csúcsnak nagyon örülnék.”

Fanni egy éve Loren Seagrave amerikai edző felügyelete mellett készül, aki az Ikarusnál amolyan szakmai mentor szerepet tölt be, így elmondható, hogy jelenleg két szakember végzi a felkészítését. A hazai világbajnokság kapcsán Fanni egyszerre izgatott és nyugodt, ahogyan fogalmazott még mindig nehéz elhinnie, hogy egy felnőtt vébén szerepel, pláne magyar közönség előtt. „Nagyon várom már a versenyt, bízom benne, hogy a teltház és a hangulat majd nagyot dob a lendületen és ez is segíteni fog extra eredményt elérni.”

Ifjabb Tomhauser István, Rapai Fanni és Pap Márk edzője szerint a versenyzői jó állapotban várják a világbajnokságot. Az Ikarus atlétikai szakosztály vezetőedzőjének előzetesen jók a megérzései. „A férfi váltó idén kétszer is futott olyan időt, ami bár nemzetközileg nem túl kiugró, önmagában nem érne kvalifikációt vb-re, ennek ellenére nagyon régen nem futottak ilyen jó eredményt, én elégedett lennék, ha ezeket az időket felül tudnák múlni, lefaragni belőle. Persze ne zárjuk ki a kellemes meglepetést…” – fogalmazott a vezetőedző.

Ami a női váltót illeti, egy igen fiatal, ambiciózus csapatról lehet beszélni, akik igazán közel állnak, hogy a későbbiekben önálló jogon is kvalifikálják magukat olimpiára, vb-re, egyéb világeseményre, van bennük potenciál a jövőre nézvést.

A hazai rendezés kapcsán István elmesélte, hogy élénken él benne több budapesti esemény, úgymint a 88-as és a 89-es fedett pályás Eb és vb, vagy akár a 2004-es fedett pályás vb. Fiatal edzőként is hátborzongató érzés volt megtapasztalnia, milyen lehet magyar közönség előtt versenyezni. „Tudom milyen az, amikor a versenyzők egy nagy világversenyen készülnek a melegítő pályán, már mennek be a hívószobába, közeledik a versenynek a rajtja, és akkor meghallod kívülről, hogy több tízezer ember felhorkan. Morajlik egy nagyot a stadion, futkos a hideg a hátadon, Jézusom, ugyanez fog velünk történni. Ez hatványozottan fog megjelenni a budapesti vébén. Remélem, ezt mindenki pluszként fogja megélni, kihozza magából, amire még álmaiban se gondolt!”

Mi is ezt kívánjuk! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok és hajrá Ikarus!