Ugrás a tartalomra

Azért, hogy ne csak jelenünk, jövőnk is legyen!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával szemléletformáló programot hirdetett a XVI. kerületi Önkormányzat Környezettudatosabb kertvárosért címmel. Ennek egyik eleme az általános iskolák felső tagozatos diákjaihoz szólt, másik eleme pedig a felnőtt lakossághoz.

Környezetünkre egyre nagyobb veszélyt jelent, hogy világszerte gátlástalanul kizsákmányoljuk. Az előrelátóbb gondolkodók azonban már régen igyekeznek figyelmeztetni minket arra, hogy nagyon sürgősen meg kell változtatnunk a környezettel, annak védelmével kapcsolatos szokásainkat, mert a következmények már most nagyon súlyosak. A veszélyforrások egyike a mérhetetlen mennyiségben keletkező szemét, a megoldások egyike pedig az újrahasznosítás. E két témakörről tudhattak meg sok fontos információt kerületünk felső tagozatos tanulói, akiknek iskolánként 50 fős csoportokban buszos látogatást szervezett az Önkormányzat a XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központba.

A csoportok másfél-két órás ott tartózkodásuk alatt ingyenes, interaktív előadások keretében ismerkedhettek meg a körülöttünk keletkező hulladék helyes kezelésének különböző formáival. Képet alkothattak az Fővárosi Közterület Felügyelet működéséről, a szelektív hulladékgyűjtésről, a hulladékfajtákról és lebomlási idejükről. Betekinthettek a Hulladékudvarba és az egyedülállóan érdekes Újrahasználati Boltba is. A 2018 októberétől napjainkig tartó látogatássorozatban 13 kerületi oktatási intézmény – 12 általános iskola és egy gimnázium – tanulói vettek részt.

A felnőttek számára készül egy, a közösségi együttélés szabályait tartalmazó füzet, amelyben „zöld oldalak” is lesznek. Ezekből a szelektív hulladékgyűjtéssel, az FKF által biztosított lakossági szolgáltatásokkal, a zöldfelület kezelésével és az állattartással kapcsolatos tudnivalókat ismerheti meg a kerület lakossága. A kiadvány 32 ezer példányban jelenik majd meg, így minden XVI. kerületi családba el fog jutni. Szemléletformálásra ugyanis a felnőtt korosztályoknak is szükségük van, hiszen korábban nem létező, csak a XXI. századra jellemző új kihívásokkal kell szembenézniük, amelyekre elődeiktől nem kaphattak útmutatást. Tudatában kell lennünk annak, hogy a szemléletváltást nem lehet tovább halogatni, mert a jövő megérkezett.

Szöveg: XVI. Kerületi Újság