Ugrás a tartalomra

Biotippek - szeptember I.rész

Szeptember a "második május", amikor a nyári tikkasztó hőség után minden újra a legszebb pompájában tündöklik. Nem véletlen, hogy sok kertésznek ez a kedvenc hónapja az évben, amikor a főszerep a betakarításé, a kerti munka pedig sokkal kellemesebb időben végezhető.

Tartósítás, tárolás
Az ősz első hónapjában a szőlészek és borászok végre nekiláthatnak egész éves munkájuk gyümölcsének szüreteléséhez is. Mit tegyünk a szőlővel, ha ahhoz kevés a termés, hogy bort készítsünk belőle, de ahhoz sok, hogy frissen elfogyasszuk? A nagyobb, magtalanított szemeket megaszalhatjuk mazsolának, de akár üvegbe zárhatjuk a nyár esszenciáját must formájában egy passzírozó segítségével. A kipréselt vitamindús édes levet cukor hozzáadása nélkül csak egy üvegbe kell tölteni és betenni a fagyasztóba. A téli időszakban bármikor élvezhetjük a must teljes vitamintartalmát és ízét, feltéve, ha szabad levegőn engedjük fel és nem a mikrohullámú sütőben olvasztjuk ki. 
A gyökérzöldségek betakarítását a jobb eltarthatóság érdekében mindig a reggeli harmat felszáradása után végezzük el, majd a felszedést követően tegyük fagymentes helyen nedves homokba, így sokáig megtartják frissességüket. 
A káposzták tárolásánál a legfontosabb, hogy szellős helyen tartsuk őket. Mivel jól viselik a hideget, az első fagyokig hagyjuk a fejeket a helyükön. A felszedést tövestül végezzük, majd madzag segítségével fejjel lefelé lógassuk fel őket a pincében. 
A sütőtök eltarthatósága fokozható, ha a tárolás helyén téglára helyezzük őket, a levágott szár végét pedig viasszal zárjuk le. 
A paradicsomok általában szeptember végéig szüretelhetők, de a már be nem érő zöld terméseket se dobjuk ki. Zölden felhasználhatjuk csalamádéba, savanyúságba vagy a töveket kartonnal, szalmával betakarva helyükön is megóvhatjuk a hidegektől. A félig érett bogyókat újságpapírral bélelt ládába szedjük és +4-5 fokos  fagymentes helyen tároljuk, így akár karácsonyig élvezhetjük az ízletes saját paradicsomot konyhánkban. Mindenesetre hetente válogassuk át a készletet, mert előfordulhat, hogy romlásnak indul néhány szem. A zöld paprikák esetén hasonlóan járjunk el, mint a paradicsomokkal. 
Az alma szedését akkor kezdjük, ha már könnyen elválik a szára az ágtól és színében az érettség jelei mutatkoznak. Tárolásánál vegyük figyelembe, hogy az utóérés során etilén gáz szabadul fel, ami a többi termés érését serkenti, ezért gyakran szellőztessünk a tároló helyiségben, de a legjobb, ha az almát eleve elkülönítjük a többi zöldségtől.
A szüretet követően sokat tehetünk gyümölcsfáink egészsége érdekében, ha a letermett egyedek törzse körüli tányért alaposan beöntözzük csalánból, nadálytőből, hagymából, gilisztaűző varádicsból és zsurlóból készített erjesztett trágyalével. 

Egyéb teendők
A letermő növények szárát, ágait lehetőleg ne egyben tegyük a komposzthalomra, hanem aprítsuk fel minél kisebb darabokra. Észlelni fogjuk, hogy a hidegebb idő hatására az érési folyamat jelentősen lelassul. Sokat gyorsíthatunk ezen, ha kb. 5 centis darabokra daraboljuk az összetevőket. Nagyobb kert esetén érdemes beruházni egy aprítógépre, amivel ezt a munkát jóval gyorsabban és hatékonyabban el tudjuk végezni, a végterméket pedig mulcsként is használhatjuk a letermett ágyások takarására. Az eljárás további előnye, hogy az apríték sokkal kisebb helyet foglal el, így egy ilyen berendezés a kisebb kertek tulajdonosai számára is praktikus megoldást jelent. 2021. január 1-től a levegő minőségének javítása érdekében országszerte tilos lesz a kerti hulladék és az avar égetése, ami eddig önkormányzati rendeletekkel engedélyezhető volt, így jövő évtől csak a zöld út marad.

 Weimper-Horváth Anett , XVI. Kerületi Újság