Ugrás a tartalomra

Boretikett, borkultúra

Borban az igazság, tartja a mondás, ezért a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ jóvoltából a kerület lakosai is megismerkedhetnek a borkultúrával és boretikettel. Mátyus Imre borász közérthető stílusban igyekszik megismertetni hallgatóságát az isteni nedűvel, annak történetével és jellegzetes fajtáival.

Lapunk az október 16-ai alkalmat látogatta meg a Helytörténeti Gyűjteményben, ahol a kóstolás fogalmával, a boretikettel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Az este első felében Mátyus humoros és a laikusoknak is érthető borászati előadással teremtett alapot a kóstolásnak. Mint kiderült, a jó bor kritériumát többféle módon is felállíthatjuk, de talán a legjobb bor mégis az, amit együtt iszunk meg szeretteinkkel. Arra is fény derült, hogy a bor szavunk valószínűleg ősi magyar fogalom, mely magát az Istent, istenséget jelöli.
Az est második felében főszerepet a kóstolásé vette át. Mátyus magabiztosan, de alázatosan osztotta meg ennek fortélyait, fogásait. A kóstolás során a fehér boroktól a rozén át a testes cabernet savignonig terjedő skálán mindenki megtalálhatta a magának való italt, majd a program után vásárolhatott is a borásztól. Mátyus bízik benne, hogy a hazai bor mindig is kiemelt helyen fog szerepelni a magyar kultúrában és előadásai segíthetnek abban, hogyan lehet kulturált formában élvezni ezeket az italokat. 

Gueth Ádám, XVI. Kerületi Újság