Ugrás a tartalomra

Búcsúzunk Gyurkovics Lászlónétól

Egy közismert, a XVI. kerülethez sok szállal kötődő pedagógustól, a Móra Ferenc Általános Iskola egykori igazgatójától búcsúzunk. Gyurkovics Lászlóné, a mórások Magdi nénije hosszú, küzdelmes életpályát végigjárva örökre eltávozott.

Lánya, Hajduné Gyurkovics Zsuzsanna így emlékezik szeretett édesanyjára:

Mogyoród községben született szerető, jómódú családban. A gödöllői polgári iskola után a Cinkotai Állami Tanítóképzőbe jelentkezett. Egész életében arra vágyott, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Az oklevél megszerzése után ifjúsági gondozóként dolgozott, majd a Bekecs utcai (ma Arany János) Általános Iskolában tanított.

Származása miatt osztályidegenné vált, és ez sok megpróbáltatással járt mindazok számára, akik ezt a bélyeget megkapták. Ekkor úgy gondolta, Budapesttől távolabb nyugodtabban élhet. Bicskén a gyermekotthonban vállalt nevelőnői állást. Ez embert próbáló, nagy feladatot jelentett. Itt minden pedagógiai tudására szüksége volt.

1954-től 33 évig, nyugdíjazásáig a Békés Imre utcai, majd Ida utcai, (jelenleg Móra Ferenc Általános Iskola) tanítójaként, gyakorlati ismeretek tanáraként, igazgatóhelyettesként, majd igazgatójaként dolgozott. Közben Szegeden Műszaki ismeretek és gyakorlatok tantárgyból diplomázott. A munkát azonban nyugdíjazásakor sem hagyta abba, még 8 évig napközis nevelőként segítette kollégái munkáját.

Tanítványainak nemcsak betűvetést, olvasást, kötést, horgolást, barkácsolást, vagy technikai ismereteket tanított, hanem becsületességet, pontosságot, toleranciát és őszinteséget is. Diákjai között több orvos, mérnök, tanár és sok jó szakember is található.

Kollégái hosszú évek után is úgy emlékeztek rá, hogy példaképüknek tekintették, sokat segített nekik, számukra ő volt az erő és a derű, ezért azok, akik még köztünk vannak, a mai napig hálával gondolnak rá.

Egyéniségének egyedi kisugárzása minden fiatalt magával ragadott.