Ugrás a tartalomra

'Corvin 90'

Kovács Péter polgármester megnyitó beszédet mond
Nézőközönség
Kovács Péter polgármester és az iskola jelenlegi és volt igazgatója a tablókat tanulmányozza
Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő köszöntőt mond
Kiállított tabló
Kiállított tabló
Kiállított tabló
Kiállított tabló

Térképek, képeslapok, korabeli fotók és írások segítségével idézi meg az idén 90 éves jubileumát ünneplő Corvin Mátyás Gimnázium múltját a héten megnyílt ’Corvin 90’ elnevezésű kiállítás.

Talán kevesen tudják, de maga az épület 135 évvel ezelőtt – Beniczky Gábor cinkotai földbirtokosnak köszönhetően -, favázas nagyvendéglőként kezdte meg egészen fantasztikus életútját. Hőskorában pedig a belvárosiak egyik kedvenc szórakozóhelye volt a báli szezonok idején. Mai szemmel egészen elképesztőnek tűnik, de ahogyan Boros Tamás intézményvezetőtől megtudhattuk, 1932-ben az iskola megnyitásakor az épület nem csak a tanulásnak adott otthont, de helyet biztosított a mátyásföldi kaszinónak, a községházának, a postahivatalnak, sőt a mozinak és még a hentesnek is.

Bár az épület ma már nem is hasonlít egykori önmagára, kiváló helyen van, és csodálatos a park és az oda vezető sétány is. Csak egyetérteni lehet Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselővel abban, hogy egyértelműen ikonikus intézménye kerületünknek. Célunk, hogy a gimnázium presztízsének utóbbi időszakban történő növekedésével együtt az alapítók szellemiségét őrző épület - mely annak idején Mátyásföld központja, szíve és lelke volt - is visszanyerje eredeti fényét.

Hír kategória
Közzétéve
2022. 05. 20. - 09:26
Utoljára szerkesztve
2022. 05. 20. - 09:34