Ugrás a tartalomra

'Corvin 90'

Térképek, képeslapok, korabeli fotók és írások segítségével idézi meg az idén 90 éves jubileumát ünneplő Corvin Mátyás Gimnázium múltját a héten megnyílt ’Corvin 90’ elnevezésű kiállítás.

Talán kevesen tudják, de maga az épület 135 évvel ezelőtt – Beniczky Gábor cinkotai földbirtokosnak köszönhetően -, favázas nagyvendéglőként kezdte meg egészen fantasztikus életútját. Hőskorában pedig a belvárosiak egyik kedvenc szórakozóhelye volt a báli szezonok idején. Mai szemmel egészen elképesztőnek tűnik, de ahogyan Boros Tamás intézményvezetőtől megtudhattuk, 1932-ben az iskola megnyitásakor az épület nem csak a tanulásnak adott otthont, de helyet biztosított a mátyásföldi kaszinónak, a községházának, a postahivatalnak, sőt a mozinak és még a hentesnek is.

Bár az épület ma már nem is hasonlít egykori önmagára, kiváló helyen van, és csodálatos a park és az oda vezető sétány is. Csak egyetérteni lehet Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselővel abban, hogy egyértelműen ikonikus intézménye kerületünknek. Célunk, hogy a gimnázium presztízsének utóbbi időszakban történő növekedésével együtt az alapítók szellemiségét őrző épület - mely annak idején Mátyásföld központja, szíve és lelke volt - is visszanyerje eredeti fényét.