Ugrás a tartalomra

Covid hírek- Marad a korlátozás

Az Operatív Törzs javaslatára a Kormány február 1-jéig meghosszabbította az érvényben lévő korlátozásokat. Ez a rendelet egyelőre február 1-jéig marad érvényben, de valószínűleg csak akkor fognak enyhíteni rajta, ha az oltások következtében a statisztikák kedvező változást mutatnak.

A kijárási tilalom este 8 órától hajnali 5 óráig érvényben marad. Az óvodák és az általános iskolák nyitva maradnak, a középiskolákban azonban továbbra is távoktatás formájában folyik a tanítás. A szórakozóhelyek, éttermek továbbra sem nyithatnak ki. Utóbbiak csak elvitelre, vagy házhoz szállításra készíthetnek ételt. A maszk viselése minden bevásárlóhelyen, egészségügyi- és egyéb közintézményben, közlekedési eszközön és mindenhol, ahol több ember jöhet össze, továbbra is kötelező. A távolságtartás szintén ajánlott.

Az iskolakezdés előtti hétvégén 20.744 óvoda- és iskolapedagógust teszteltek, hogy lehetőleg ne legyen közöttük olyan, aki fertőzötten kezdi meg a második félévet. Az egy hónappal korábbi tesztelés azt mutatta, hogy a pedagógusok mindössze nem egészen 2 százaléka kapta el a vírust. A mostani teszt ennél is jobb eredményt hozott, a megvizsgáltak 1,01 százaléka volt csak fertőzött.

Január 8-án bejelentették, hogy az eddig engedélyezett két COVID-vakcina mellett az Európai Unió engedélyezte egy harmadik, európai előállítású oltóanyag használatát is. Úgy tűnik, hogy már az orosz vakcinát sem övezi olyan elutasítás, mint korábban, hiszen nemzetközi hírforrások szerint Angela Merkel és Vlagyimir Putyin telefonon tárgyalt arról, hogy esetleg az orosz oltóanyagot Németországban is gyártanák. Erre azért volna szükség, mert – és ezt a szakemberek is elismerik – az oroszoknak öt világszínvonalú iparáguk van, amelyek közül éppen a gyógyszeripar az egyik. Csak nincs mögötte egy olyan nagy kapacitású gyógyszergyártás, amely más országok ellátását is lehetővé tenné ezekben a nehéz időkben. Így az egyébként alkalmas oltóanyag nem juthat el azokhoz, akiknek nagy szükségük lenne rá.

Szerencsére kezd csökkenni az oltással kapcsolatos negatív propaganda. Az orvosok szerint az önjelölt gyógyszerszakértők, akiknek „tudományos” nézetei a „szomszédom is megmondta” alapon nyugszanak, valószínűleg be fogják látni tévedésüket, amikor kiderül majd, hogy akik beoltatják magukat, semmi bajuk nem lesz az oltástól. Ismerősöm, aki magyar katonaként részt vett a vietnami háborúban elmesélte, hogy mielőtt kivitték őket, 11 féle oltást kaptak ázsiai betegségek ellen. Ráadásuk ezek mind orosz vakcinák voltak, Moszkvában oltották be őket. Semmilyen trópusi betegséget nem kaptak meg, ő a szerencsések közé tartozott, épségben tért haza, és január 21-én lesz 87 éves. Itt jegyzem meg, hogy egy ismert cinkotai orvostól saját fülemmel hallottam az egyik mátyásföldi élelmiszerboltban ezt a mondatot – gondolom – egy ismerősének a kérdésére válaszolva: „Zsuzsikám, a magánvéleményem az, hogy bal…., aki nem oltatja be magát.” Nevét csak azért nem írom ide, mert az általa használt jelzőre valószínűleg nem lenne büszke.                                        

Ahol nagy a baj, közel a segítség

Annak ellenére, hogy kerületünkben viszonylag alacsony a fertőzöttség, elvétve volt olyan kerületi lakótársunk is, akit nagyon megviselt a kór, és közel került az életveszélyes állapothoz. Egyikük Csehi Rózsa, aki úgy gondolja, hogy néhány ember gyors, hathatós és hozzáértő segítsége nélkül nem biztos, hogy krónikus betegségekkel is terhelt szervezete kibírta volna a megpróbáltatásokat.

Azért, hogy ezt a hosszúra nyúlt, számára rémálomnak tűnő időszakot maga mögött hagyva már a lábadozás időszakát éli, külön köszönetet szeretne mondani azoknak, akik segítették őt a túlélésben: Kovács Péter polgármesternek, dr. Kiss Marianna kardiológusnak, dr. Várhegyi Eszter háziorvosnak, dr. Vass Viktor diabetológus-endokrinológusnak, dr. Koncz Gergely pszichiáternek, dr. Molnár Márta tüdőgyógyásznak, dr. Gerencsér Emőke fül-orr-gégésznek, és Holz-mann Brigitta dietetikusnak. Rajtuk kívül különösen hálás szívvel gondol párjára, Szabó Ferencre, aki szintén betegen, COVID-fertőzöttként, saját gondjait félre téve, odaadóan ápolta őt, a legkritikusabb időszakban éjszakákon keresztül virrasztott mellette, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most már a gyógyulás útján járhat.

Csehi Rózsa az említetteknek tiszta szívből kíván egy olyan újévet, amelyben már nem kell éjjel-nappal másokról gondoskodniuk, és lesz alkalmuk kipihenni a 2020-as év nem mindennapi megpróbáltatásait.

M.T.