Ugrás a tartalomra

Cserna Sándor vezeti a Kertváros sportlétesítményeit

Kihirdették a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. vezetői munkakörére kiírt pályázat eredményét. A Képviselő-testület a pályázók közül Cserna Sándort tartotta a legalkalmasabbnak a meghirdetett állás betöltésére. Vele beszélgettünk szakmai múltjáról a sporthoz fűződő viszonyáról és terveiről.

– Azt hiszem eddigi életem elég eseménydús, sok helyszínen zajló történet. Pécsen születtem. Ott végeztem a középiskolát is, de a sport már az általános iskolában közel került hozzám. Tornatanárom az a Garami József volt, aki később az UTE, a Győri ETO és az FTC labdarúgás-történetébe is beírta a nevét és volt a válogatott szövetségi kapitánya is. Majd egy másik iskolába kerültem, ahol barátom rábeszélt az öttusára. Mivel Balczó András nagy példaképem volt, ezt könnyen megtehette. Ekkor kerültem közelebbi kapcsolatba az uszodák világával. Majd fölkerültem Budapestre a Bolyai János Katonai Főiskolára, ahol az úszás továbbra is része maradt az életemnek, és az ezzel kapcsolatos ismertek az államvizsgához is hozzá tartoztak.

Főiskolai diplomával a zsebében merre vezetett az útja?

– Fölvettek a rendőrség állományába ahol nyomozóként majd vizsgálótisztként teljesítettem szolgálatot. Hosszú évekig a Katonai Biztonsági Hivatalnál dolgoztam többféle területen is. Közlekedésgépész üzemmérnöki diplomám mellé még elvégeztem a Közgazdaságtudományi Egyetem Humánmenedzsment szakát is.

Ma már nem tartozik az egyenruhás állományba. Mikor szakított a katonai pályával?

– 1998-ban elszegődtem az egyik multi, az egyik legnagyobb sörgyár szolgálatába, ahol a nyugat-magyarországi régióvezetői feladatokat láttam el, valamint Nagykanizsán a sörgyár őrzését is vezettem. Ekkor ott is éltem. – Sok helyen dolgozott biztonsági területen. – Igen, voltam például a Magyar Államkincstár Biztonsági és Üzemeltetési Főosztályán a Biztonsági Osztály vezetője, ahol az üzemeltetés már napi feladataim közé tartozott, így ezzel a feladatkörrel is megismerkedhettem. Az Államkincstár után átkerültem a MALÉV-hoz, ahol objektum- és vagyonvédelemmel foglalkoztam, ezután pedig egy nyugat-magyarországi áruházlánc biztonságáért feleltem. A biztonsági munkához hozzá tartozik a biztonsági rendszerek telepítése, felügyelete és működtetése is.

Mikor került a IV. kerületi önkormányzathoz?

– 2010-ben lettem közbiztonsági referens az újpesti önkormányzatnál, ahol megbíztak az Újpesti Vagyonőr Kft. vezetésével is. Itt ismét szükség volt az üzemeltetési ismereteimre is, hiszen ez is feladata volt a Kft.-nek. Az újpesti piac építésénél, majd a Halassy Olivér uszoda megvalósításánál végig voltak feladataim. Mindkettő nagyon szerteágazó üzemeltetési feladatok elé állított. A piacon riasztó-, épületfelügyeleti-, automata tűzoltó-, beléptető és kamerarendszert működtettünk, az uszodánál pedig az alapkő letételétől részt vettem az üzemeltetési koncepció kialakításában.

Mi indította arra, hogy jelentkezzen a XVI. kerület pályázatára?

– Elolvasva a feltételeket és az igényeket, úgy éreztem, hogy a feladatok között nincs olyan, amelyikben ne lenne tapasztalatom. Úgy éreztem, az ismereteim teljesen lefedik az igényeket, és úgy gondoltam, ez egy nekem való munkakör lenne.

Hogyan látott a munkához miután kinevezték?

– Átnéztem a Kft. gazdasági tevékenységét, a szerződéseket, megismerkedtem az objektumokkal, felmértem az állapotukat, és most éppen az üzleti terv összeállításával „bíbelődöm”.

A Kertváros uszodába járó közönsége kicsit el van kényeztetve, mert az elmúlt évek szinte mindegyikében történt valamilyen fejlesztés. Most is van ilyen a tervek között?

– Igen, bár ebben az évben sok felújítási feladatunk lesz. 12 éve működnek az uszodák, és a vizes üzemmód nagyon intenzív igénybevételt jelent, a vízkő és a páralecsapódás csodákra képes. Van, amit csak felújítani kell, de van olyan rendszer is, amely megérett a teljes cserére. Ennek ellenére a költségvetésben van 25 millió forint arra a célra, hogy megindítsuk egy kültéri medence létrehozását a szentmihályi Konrád Ferenc uszoda kertjében. Ez azonban még nagyon kezdeti stádiumban van, dátumokat még nem tudok mondani.

Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság