Ugrás a tartalomra

El kell felejteni a hagyományos oktatás nyújtotta előnyöket

Szőke István, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola tanára, a XVI. kerületi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) vezetője. Iskolai kötelezettségein kívül aktívan és példamutatóan vesz részt a Kertváros civil életének szervezésében is. Tevékenységéért 2019-ben a Budapest Főváros XVI. Kerületéért kitüntetést vehette át az Önkormányzattól. Újságunk a távoktatásról, az elmaradt Eucharisztikus Kongresszusról és Trianon 100. évfordulójáról kérdezte kerületünk pedagógusát.
Tanárként mi a véleménye a távoktatásról?
– Ez egy rendkívüli helyzet, nem a szokásos hétköznapi körülmények, és így semmi nem általános. Szembesülni kell azzal, hogy ami a mindennapi oktatásban megszokott, a tanulói találkozások, az azonnali szakmai, tanulói visszajelzések, a gyors véleménycserék lelassulnak. A videós órák – főleg azoknál a többgyerekes családoknál, ahol egyszerre több gép kell, a régebbi, lassúbb gépek használata miatt a szakadozó internet –, nem úgy működik, ahogy azt korábban elképzeltük. A digitális oktatásra úgy tekintettünk, mint a pedagógia piedesztálja, az oktatás csúcsa. Aki így gondolkodott annak egyelőre óriásit kellett csalódnia. El kell felejteni a hagyományos oktatás nyújtotta előnyöket, lehetőségeket. Hiányoznak a csillogó gyerekszemek, amiből megállapítja a tanár, hogy mi érdekli a gyereket. Fel lehet olvasni, készíthetsz magadról videót, amint olvasod, magyarázod az anyagot, de nem látod a gyereket. Nincsenek szociális kompetenciák, mintha mindenki egy külön űrállomáson lakna, messze távol egymástól és onnan üzengetnénk. Persze meg lesz az előnye is, hogy mire ez befejeződik, mindenki profi internet és számítógép kezelő lesz.
Hiányzik a tudás elmélyítése, a számonkérés. Amikor felad a tanár egy feladatot, otthon melyik az a gyerek, aki nem használ segédanyagot a feladat megoldásához, ha egyszer lehetősége van rá. Ezért mondom, hogy el kell felejteni a korábbi oktatási módszereket. Ebben a helyzetben egyetlen esélye van a tanárnak, ha olyan feladatokat, videókat keres vagy készít, és ad tovább a tanulók számára, amelyekkel fel tudja kelteni az érdeklődésüket a tananyag iránt. Nincsenek általános normatívák, nincsenek központi irányelvek, teljesen úttörők vagyunk a digitális oktatásban. Ilyet még senki nem csinált előttünk. Majd meglátjuk mi sül ki belőle. A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a saját habitusához illő oktatási módszereket, amivel a tudást a gyerekek számára tovább tudja adni.
A legfontosabb a türelem, ebben a helyzetben nagyon megértőnek, elfogadónak kell lennünk tanítványainkkal szemben.

Hogy működik ez Önöknél?
– Nálunk a classroomot használjuk, ez egy ingyenesen használható gmail-es oktatási rendszer, ezen keresztül kommunikálnak a tanulók, tanárok.

– Ön a KÉSZ kerületi elnökeként a civil életben is nagyon aktív. Hogyan érintette az Eucharisztikus Kongresszus elhalasztása?
– Az Eucharisztikus Kongresszusra építettük fel a félév programját, így a változás, hogy elmarad, hát… Ezt úgy fogom fel, hogy kaptunk még egy évet, a jövő évi kongresszus még jobb előkészítésére. A helyzet megerősít bennünket abban, hogy jövőre újra kezdjük újabb programokkal, előadókkal.

– Miként fog össze a KÉSZ ebben a nehéz időszakban?
– Ugyanúgy, mint az oktatásnál, keressük az utat, hogyan juthatunk el a hallgatósághoz, hogyan tudjuk tartani a kapcsolatot, például előadások elküldésével, KÉSZ Hírlevél a Jelujsag.hu továbbításával. Természetesen továbbra is marad az e-mail-es tájékoztatás, vannak Facebook- csoportok, ahol jó dolgokat tudunk továbbítani és megosztani egymással.

– Történelemtanárként fontos az Ön számára a magyar történelem oktatása. Miként fog megemlékezni Trianon 100. évfordulójáról?
– Sok tervem van ezzel kapcsolatban. Lesz június 4-én egy Trianon emlékfelvonulás – Sashalmon a dombon felállított Trianon-emlékműhöz, – jelképesen az öt falú irányából, különböző társadalmi szervezetekkel karöltve. Gyalogosan egyszerre érkezünk, és ott egy műsor keretében megemlékezünk a 100 éves évfordulóról.
A KÉSZ országos szervezésében ebben az időpontban, délután fél ötkor az ország templomainak harangjai egyszerre megszólalnak.
Tervezek a tavalyi nagysikerű ’56-os kongresszushoz hasonlóan egy Trianon 100 kongresszust a Meszlényi Zoltán Közösségi Ház nagytermében, valamint egy Trianon történelmi, vetélkedőt. Látom a szemében a kérdést: Na de járvány van, mikor? Válaszom: Amikor a járvány elmúlik.

– Miként tervezi a KÉSZ bepótolni az elmaradt alkalmakat?
– Furcsán hangzik, de nem pótolunk semmit, mert nem marad el semmi, bejött egy rendkívüli járványhelyzet, amihez alkalmazkodunk, és amint lehet, folytatjuk. A témáink a környezetvédelem, gazdaság, politika, szociális érzékenység, vallás, tudomány, filozófia.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége továbbra is nyitott, ökumenikus szervezet. Továbbra is tartjuk magunkat az alapítók szándékához. Tagjaink, hallgatóságunk közé szívesen látunk mindenkit, bárhonnét jött, bárhol született, nevelkedett. Mindenki felteheti a kérdését előadóinknak. Nem teszünk különbséget kor, nem, vallásos és nem vallásos, alacsony vagy magasabb iskolai végzettségű között.
Alkalmaink – amennyiben a járvány elmúlik és a hivatalos szervek, elöljáróink engedélyezik – minden hónap, első hétfő este 18-tól19.30 óráig a Meszlényi Zoltán Közösségi Ház nagytermében (1163 Bp. Sasvár u. 23., templom mögött) tartjuk az előadásokat.
Nagy szeretettel várunk mindenkit!

Gueth Ádám - XVI. Kerületi Újság