Ugrás a tartalomra

Elektromos-töltő állomások listája a XVI. kerületben

A jövő megérkezett   Azt mondják a jövőbelátó műszaki emberek, hogy a bűzokádó benzines és dízel autók ideje lassan lejár, és jönnek a szinte hangtalanul suhanó, a környezetet nem szennyező elektromos közlekedési eszközök. Noha energiaellátásukkal kapcsolatban vannak még kérdőjelek, az biztosnak látszik, hogy működtetésükhöz elektromos töltőállomásokra lesz szükség, amelyekből néhányat már telepítettek is Kertvárosunkban. Szász József alpolgármestertől kértünk tájékoztatást a jelenlegi helyzetről.


– A most telepített töltőállomásokat annak köszönhetjük, hogy a XVI. kerületi Önkormányzat jelentkezett arra a néhány évvel ezelőtt közzétett állami pályázatra, amelyet elektromos töltőállomások létrehozására írtak ki. A sikeres pályázás után hét töltőhelyre kötöttünk szerződést az E.Mobi Nonprofit Kft.-vel, akik a töltőállomások telepítésére szakosodtak. A fővárosi kerületek nem teljesen azonos feltételek mellett biztosítottak helyet ezeknek az „áramkutaknak”, ezért a kivitelezést hosszas egyeztető tárgyalások előzték meg. Az energiát adó áramszolgáltatónak hálózatbővítést kellett végeznie, hogy ki tudja szolgálni a töltőhelyeket. Ehhez viszont az Önkormányzatnak tulajdonosi engedélyt kellett kibocsátania, ráadásul egy ideig az sem volt eldöntve, hogy az E.Mobi cég melyik minisztériumhoz tartozik. Míg ezek a kérdések, tisztázódtak, bizony eltelt egy kis idő, így csak idén jutottunk el a szerződés megkötéséhez. Ez azonban különösebb problémát nem okozott, hiszen egyelőre még az elektromos autók tömegesen nem jelentek meg kerületünkben.

– Hol találjuk ezeket a töltőállomásokat?
– Az Erzsébetligetben van az egyik, bár Bökényföldi úti cím szerepel a hivatalos papírokon, van egy az Önkormányzat ügyfélparkolójában a Havashalom utca 45. szám előtt, a Jókai Mór utca 2., a Sashalmi sétány 22., a Segesvár utca 29. számú ingatlanok előtt, a Zöldséges és Monoki utca sarkán és a Szabadföld úti parkolóban a HÉV-megállónál.

– Kell fizetni a töltésért?
– Jelenleg még nem, hiszen egyrészt egyelőre olyan kevés az állomások áramfelhasználása, hogy a szolgáltató talán észre sem veszi, másrészt pedig ösztönözni is szeretnék az autósokat az elektromos járművek vásárlására. Később azonban, ha tömegessé válik a villanyautók használata, és nagyon megnő a fogyasztás, természetesen nem lesz ingyenes a töltés. A hírek szerint a további ösztönzés érdekében kidolgozás alatt van egy esetleges autóvásárlási kedvezmény is, amit az E.Mobi Kft.-n keresztül lehetne igénybe venni. Egyszóval az elektromos autózás most keresi a helyét a hazai világban, és bizonyára kell egy kis idő az átálláshoz.

– Az Önkormányzatnak van dolga a töltőállomások körül?
– Nincs, mi csak a helyet biztosítjuk a töltőoszlopoknak, az üzemeltetést az E.Mobi végzi.

– Mit tud egy ilyen töltőoszlop?
– Egyelőre nálunk kétféle létezik. Van amelyiken egy csatlakozó van, és van amelyiken kettő, és mindegyik képes gyorstöltésre, és lassúra is. A gyorstöltés kb. 30-35 percet vesz igénybe.

– Várható a hálózat bővítése?
– Természetesen, ha újabb pályázatot írnak ki – erre van ígéret – ismét pályázunk, hiszen egészen bizonyos, hogy a közeljövőben az elektromos autók robbanásszerű elszaporodása várható. Ennek bizonyítéka az is, hogy a töltőállomások ügyében már két nagy német cég – az E.ON és az ABB – is megkeresett minket. Az ő érdeklődésük biztos jele annak, hogy az elektromos közlekedés fényes jövő előtt áll. Úgy gondolom, a XVI. kerületi Önkormányzat időben reagált a kor kihívására: felismertük, hogy a jövő megérkezett.

Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság

Bökényföldi út 25. szám előtt (a színházhoz vezető úton, ami a Bökényföldi útról nyílik)

Havashalom utca 45. szám előtt

Jókai Mór utca 2.szám  előtt

Sashalmi sétány 22. szám előtt

Segesvár utca 29. szám előtt (a játszótérnél)

Zöldséges u. 9. - Monoki u. 30-32. sarok (a Tóth Ilonka térnél)

Szabadföld úti parkoló