Ugrás a tartalomra

Életének 101. évében elhunyt Paor Zoltánné Géczy-Kozák Éva

Szomorúan tudatjuk, hogy életének 101. évében elhunyt Paor Zoltánné Géczy-Kozák Éva újságíró, kerületünk közismert lokálpatriótája, a mai Helytörténeti Gyűjtemény elődjének, a Corvin Helytörténeti Clubnak megalapítója, a helytörténeti kutatások úttörője, a Budapest Főváros XVI. Kerületéért kitüntetés birtokosa.

Paor Éva – ezen a néven ismerte mindenki – 1922. május 7-én született Óbudán. Felkészülten indult neki az életnek, hiszen az Irgalmas Nővérek kereskedelmi szakiskolája után 1950 és 1952 között újságíró iskolát végzett, majd mellé még a Közgazdaságtudományi Egyetem kétéves reklámszaktanfolyamán is oklevelet szerzett. 1968 és 1972 között pedig a Honismereti Akadémián bővítette ismereteit, amelyeket később főként helytörténeti munkáiban tudott hasznosítani. Sokféle képzettsége ellenére gépírónőként kezdte kenyérkereső pályáját, ám hamarosan átkerült az Iparügyi, majd a Könnyűipari Minisztériumhoz, ahol már feladata volt az újságírás is. Öt évvel később elég erőt érzett magában ahhoz, hogy szabadúszó újságíróként tegye próbára magát. Ekkor volt olyan időszak, amikor öt lapnak is dolgozott. Szerkesztője volt az Ikarus-újságnak is, nyugdíjazása előtt pedig a XVI. Kerületi OTP reklámszervezőjeként dolgozott.

Kerületünkben elsősorban elkötelezett helytörténészként vált ismertté.

1970-ben alakult meg a Corvin Klub, amelynek munkájában a kezdetektől fogva részt vett, majd 1976-ban elnöke lett. Nevéhez fűződik az először 1980-ban kiadott Corvin Hírnök helytörténeti folyóirat húsz évfolyamának megjelentetése és gondozása. Szintén az ő vezetésével készültek azok a kiadványok, amelyek kerületünk évfordulói, nevezetesebb eseményei tiszteletére jelentek meg, mint például a Cinkota IX évszázada vagy a Mátyásföldi Repülőtér története. 

1992-től 2002-ig ő látta el a Corvini Domini –Mátyásföldiek Lapja című negyedévenként megjelenő kiadvány főszerkesztői teendőit is. Közben fáradhatatlanul szervezte a helytörténettel kapcsolatos rendezvényeket: 1980-as kezdettel Helytörténeti Vándorkiállítást készített és helytörténeti vetélkedőket szervezett iskolák számára, 1988-ban Cinkota 900 éves évfordulójának tiszteletére megszervezte egy emlékoszlop felállítását, 1992-ben Batthyány Ilonának, Cinkota nagylelkű mecénásának állíttatott emléktáblát, 1996-ban Baross Gábornak készült egy emlékszobor a mátyásföldi Baross Gábor utcában, majd megszervezte az Első Repülőnapot az egykor híres Mátyásföldi Repülőtéren.

Része volt a később évente ismétlődő Cinkotai Napok közösségi rendezvény beindításában is, amely hamarosan hagyománnyá vált. Ezekben a munkákban természetesen voltak lelkes segítői, de az ötletgazda és az események motorja mindig ő volt. Majd 92 évesen még volt ereje könyvet írni. Ekkor jelent meg a Humorzsák című kötete, amelyben csupa nevetésre ingerlő történet sorakozik. Munkásságát 1968-ban Reklám nívódíjjal, 1986-ban Budapestért kitüntetéssel, 2006-ban pedig Budapest Főváros XVI. Kerületéért kitüntetéssel ismerték el.

Paor Éva életútja most lezárult, de életműve még hosszú ideig fel fogja idézni szelíd derűjét, a kerület közössége számára hasznos tevékenységét.

Emlékét szeretettel megőrizzük. Nyugodjék békében!