Ugrás a tartalomra

Életének 84. évében elhunyt Koltayné Zolder Klára

Életének 84. évében elhunyt Koltayné Zolder Klára, a kerületi művészeti élet közismert személyisége, a Corvin Művészklub vezetője, a Budapest Főváros XVI. kerületéért kitüntetés birtokosa.

Koltayné Zolder Klára a Zala megyei Pákán született földbirtokos-értelmiségi családban, amelyben már a korábbi generációk idején is nagy tekintélye volt a kultúrának. 1945 után jött az államosítás, a család osztályidegennek számított, ami megnehezítette a fiatal Zolder Klára továbbtanulását. Még távolabb került céljaitól, amikor az 1956-os forradalom idején az Óbudai Forradalmi Diáktanács elnökségi tagsága miatt rendőrségi felügyelet alá helyezték. Kutató orvos szeretett volna lenni, de mivel az egyetemre múltja és osztályidegen származása miatt nem vették föl, csak kisebb nagyobb vargabetűk megtétele után jutott diplomához az OTKI főiskola Egészségügyi Karának Közegészség- és Járványtan szakán. 36 évig dolgozott a közegészségügyben, ebből 27-et a XVI. kerületben, majd főtanácsosként vonult nyugdíjba 1998-ban.

A családi hagyományok folytatójaként ekkor fordulhatott igazán a kultúra támogatása felé.

Egymás után kapta a felkéréseket kiállítások megnyitására, és fokozatosan egyre inkább bekerült a kerület művészeti életébe. Hat könyvet írt, melyek közül a legnagyobb lélegzetű kiadványa a 2008-ban megjelent Alkotóművészek a XVI. kerületben a XIX. század második felétől napjainkig. A Corvin Művészklubnak 1990-től volt tagja, majd 2000-től a titkára, 2003-tól kis megszakítással egészen haláláig elnöke. A Művészklubon kívül is sokat tett a kultúráért. Alapító tagja, és 12 évig kulturális rovatvezetője volt a XVI. Kerületi Fórum újságnak. 1995-től részt vállalt a helytörténeti munkában is. Tartotta a kapcsolatot a német és lengyel kisebbségek kultúra szervezőivel és a kerületi iskolákkal is. Cikkei jelentek meg a Jel című keresztény értelmiségiek lapjában, a Művészetbarátok Egyesületének lapjában és a Reformátusok Lapjában.

Szerteágazó művészetszervező és művészetpártoló tevékenységét 2009-ben az Önkormányzat Budapest Főváros XVI. Kerületéért kitüntetéssel ismerte el.

Koltayné Zolder Klára emlékét nemcsak családja, barátai és ismerősei fogják kegyelettel őrizni, hanem a XVI. kerület népes művésztársadalma is.

Nyugodjék békében!

(Fotó: XVI. Kerületi Újság)