Ugrás a tartalomra

Életének 91. évében elhunyt Csermely László, kerületünk díszpolgára

Május 31-én, életének 91. évében elhunyt Csermely László, kerületünk díszpolgára, a Budapest-Mátyásföldi Szent József Plébánia széles körben köztiszteletnek örvendő tagja.

1929. április 21-én született Budapesten, és 9 éveskorától kezdve élt Mátyásföldön. 1947-ben érettségizett a Corvin Mátyás Gimnáziumban, majd felvették a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1960-ban kapta meg villamosmérnöki oklevelét. Egész életében központi szerepet játszott a hit, a katolikus keresztényi életforma, amiből a kommunizmus alatt komoly konfliktusai adódtak.1949-ben, Mindszenty József hercegprímás pere idején néhány társával a Magyar Püspöki Kar melletti hűségnyilatkozatra gyűjtött aláírásokat, ezért kizárták az egyetemről. Majd, mikor 1952-ben újra felvételizett, az első kizárásra hivatkozva utasították el, és csak 1956 őszén, minisztériumi felülvizsgálat után engedélyezték tanulmányai folytatását.

Első munkahelye a Villamosipari Kutatóintézet volt, ahonnan 1965-ben fegyelmivel elbocsátották. Az ok: a Regnum Marianum cserkészpapjai perében nem volt hajlandó a vádlottak ellen vallani, „…a kihallgatás során konok és álnok magatartást tanúsított.”  Végül azért nehézségek árán ugyan, de szakértelmének köszönhetően hűséges tudott maradni szakmájához is, így kisebb kitérők után 1970-től a Magyar Villamos Művek Trösztnél dolgozott, ahonnan 1990-ben ment nyugdíjba.

Szívügye volt a cserkészmozgalom, a rendszerváltás előtt kockázatot vállalva is folytatta a cserkészképzést csak éppen nem így hívták a tevékenységet. 1989-ben aztán már legálisan is létrehozhatta a 412. számú Kalazanti Szent József cserkészcsapatot, amelynek 1999-ig volt parancsnoka, és később is minden segítséget megadott a csapat működéséhez. 1994-ben megválasztották a Magyar Cserkészszövetség országos fiú vezetőtiszti posztjára, amelyet 1998-ig töltötte be. Cserkészeivel folyamatosan részt vett a Máltai Szeretetszolgálat munkájában.

Csermely László 1964 óta tagja volt a mátyásföldi római katolikus egyházközség képviselő-testületének, amelynek munkáját 24 évig, 1980-tól 2004-ig világi elnökként segítette.

Keresztény szemléletét továbbadta gyermekeinek is, akik közül egyik leánya Isten szolgájaként egy apácarend tagja. Laci bá – ahogy mindenki szólította – távozása pótolhatatlan veszteség szerető felesége, négy gyermeke és 11 unokája számára, de a katolikus közösség, és benne a cserkészek is mindig példaképükként fogják felidézni alakját, tudását, szorgalmát és a hűségét családjához, hitéhez, munkájához és elveihez. Halála hírére bizonyára kerületünk sokszáz pontján hangzik fel ez a mondat: Laci bá, nyugodj békében, Isten vezéreljen égi utadon!

Csermely Lászlót – akinek példaadó életét és a keresztény közösség érdekében kifejtett fáradhatatlan munkáját a képviselő-testület 2000-ben díszpolgári címmel ismerte el – a XVI. kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.