Ugrás a tartalomra

Elhunyt Dernovics Mihály, egykori önkormányzati képviselő

Dernovics Mihály

Életének 70. évében elhunyt Dernovics Mihály, egykori önkormányzati képviselő, a Budapest Főváros XVI. Kerületéért cím kitüntetettje, a Cinkotáért Közhasznú Egyesület elnöke.

Dernovics Mihály Cinkotán született 1950-ben. A mátyásföldi Corvin Mátyás Műszaki Szakközép Iskola és Gimnáziumban szerzett elektronikai műszerész végzettséget.

21 évig, haláláig volt fáradhatatlan motorja és elnöke a Cinkotáért Közhasznú egyesületnek. Közösségi emberként élt. 2002 és 2006 között a kerületi Képviselő-testület tagja volt. Cinkota szebbé tételét, és a hagyományok őrzését szívügyének tekintette. Két évtizedig töltötte be a szülőhelye római katolikus egyházközségének világi elnöki tisztségét. Jelentős szerepet vállalt a katolikus templom felújításának szervezésében, és feleségével közel 10 évig tartották rendben a cinkotai temető kápolnáját. Az ő ötlete volt a cinkotai kereszt felállítása, a gimnázium előtti tér átnevezése Tabódy Ida térre, és Tabódy Ida, az egykori tanítónőképző intézmény legendás igazgatója sírjának felújítása és gondozása. Megszámlálhatatlan kulturális, közösségteremtő és hagyományőrző rendezvény fűződik a nevéhez.

Közéleti tevékenységét 2006-ban az Önkormányzat Budapest Főváros XVI. Kerületéért kitüntetéssel ismerte el.

Dernovics Mihályt a XVI. kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Hír kategória
Közzétéve
2020. 12. 10. - 12:43
Utoljára szerkesztve
2020. 12. 20. - 20:36