Ugrás a tartalomra

Elhunyt dr. Bátorfi Béla a Mátyásföldi Szent József Plébánia nyugalmazott plébánosa, kerületünk díszpolgára

2019. január 8-án elhunyt dr. Bátorfi Béla érseki tanácsos, pápai prelátus, a Mátyásföldi Szent József Plébánia nyugalmazott plébánosa, kerületünk díszpolgára.

Béla atya 1930. április 20-án született Kispesten. Tanulmányai elvégzése után 1953. február 8-án Egerben Kovács Vince püspök szentelte pappá. Első állomáshelyén, Lajosmizsén 1953-ban hitoktatóként kezdte papi szolgálatát. Öt évvel később átkerült Nagykőrösre, ahol szintén hitoktatói feladatot kapott. Nagykőrösről egy évvel később Soroksárra vezetett az útja, ahol 1960-ig a főplébánia segédlelkészeként szolgálta a katolikus közösséget. 1961-ben már Vácott szertartó, majd 1964-től 1969-ig párhuzamosan szentszéki jegyző is. 1964-ben kinevezik püspöki tanácsossá. 1966-ban szerzi meg a hittudományok doktora címet. 1969-ben átveszi a kecskeméti Szentháromság plébániát, amelynek 1978-ig plébánosa. Ugyancsak plébánosként tölt újabb 9 évet a gödöllői Nepomuki Szent János plébánián. Onnan 1986. december 6-án kerül Mátyásföldre, a Szent József plébánia élére. Közben 2002. április 29-én boldog II. János Pál pápa kinevezi pápai prelátusnak. Tevékenysége azonban nem csak egyházi berkekben váltott ki elismerést, hanem a civil társadalomban is. A XVI. Kerületi Önkormányzat 2009-ben Béla atyának díszpolgári címet adományozott.

27 évig vezette a mátyásföldi plébániát, majd még sokáig segítette utódja munkáját is. A közel 3 évtized alatt a külső szemlélő számára is feltűnő változások történtek a templom körül. Akik naponta jártak arra, láthatták, miként újul meg a templom külseje, hogyan szépül meg és válik biztonságossá a torony, miként lesz egyre rendezettebb a templomkert, hogyan épül fel az új közösségi ház és a plébánia. Ez azonban Béla atya tevékenységének csak az a szelete, amelynek eredményei bárki számára szemmel láthatóak. A több mint hatvan éven át, napról napra elvégzett papi szolgálat eredményei azonban nem ebben a tartományban keresendők. Az erről szóló számvetés egy egészen más fórumon történik. Valahol legbelül, ahol az egyetlen mérték az istenhit.

Dr. Bátorfi Béla pápai prelátus, érseki tanácsos, a mátyásföldi katolikus templom nyugalmazott plébánosa áprilisban lett volna 89 éves.

Isten vezérelje mennyei útján!

Béla atyát a XVI. kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

 

Forrás: XVI. Kerületi Újság