Ugrás a tartalomra

Elhunyt Horváth János önkormányzati képviselő

Türelemmel viselt, rövid, de súlyos betegség után, életének 57. évében elhunyt Horváth János önkormányzati képviselő.

Isten, haza, család: azok az értékek, amelyek a legfontosabbak voltak számára. Rockzene és sport: azok a kedvtelések, amelyek nélkül nem volt teljes az élete. Rákosszentmihály: az örök szerelem. Felmenői generációkra visszamenőleg politikusok voltak, éppen ezért büszkén vállalta ezt a jelzőt, és mindig becsületesen, fáradtságot nem kímélve dolgozott a Kertvárosért.

Horváth János 1961-ben született Debrecenben, de nyolcéves koráig családjával Hajdúdorogon élt és ott kezdte az általános iskolát is. Ezután a XVI. kerületbe költöztek és addig Árpádföldön laktak, amíg a házuk fel nem épült Rákosszentmihályon, ahol mozdonyvezető édesapjával, szakácsnőként dolgozó édesanyjával és két húgával éltek.

A kerületi Arany János Általános Iskola elvégzése után a Bánki Donát Szakközépiskolában érettségizett. Közben elkezdett kézilabdázni, és 14 évesen a Vasasban, majd a jogutódjában, a Solymárban játszott, de mivel az nagyon messze volt lakóhelyétől, átigazolt a rákosszentmihályi KÉV-Metróba. Onnan került a csömöri Szilasmenti TSZ csapatába, amellyel ifiként az NBI A, felnőttként pedig az NBI B osztályában szerepelt. Sportpályafutásának egy ínszalagszakadás vetett véget 24 éves korában.

Hobbija a zene volt. 11 évig hegedült, majd basszusgitározott egy együttesben, de a sérülése miatt azt is abba kellett hagynia. A rockzenétől viszont sosem szakadt el.

Első munkahelyén, a KÉV-Metrónál közlekedésgépészként tevékenykedett, és a budapesti metróvonalak építésénél a gépjárműpark logisztikáját végezte kollégáival. A rendszerváltás után azonban eljött onnan, és haláláig egy magyar ipari festőberendezéseket gyártó, illetve forgalmazó cégnél dolgozott műszaki irányítóként.

Feleségével, Horváthné dr. Kovács Angelikával 1990-ben kötöttek házasságot. 1992-ben megszületett fiuk, Ádám, aki örökölte édesapja sportszeretetét, mert korábban ő is kézilabdázott és jelenleg az egri főiskolán tanul testnevelő edző szakon.

Horváth János barátai szerint már gyerekkorában kitűnt segítőkészségével, történelemtanára pedig megjósolta, hogy politikus lesz. Ehhez kiváló példái voltak, hiszen egyik nagyapja részt vett az 1956-os forradalomban, a másik pedig Hajdúdorogon a II. világháborúban a városháza gondnokaként a szovjetek elől mentette a falu élelmiszerkészletét. A rendszerváltás után, a berlini fal lebontásánál érezte, hogy tennie kell valamit a közért, akkor kezdett el dolgozni a Fideszben aktivistaként, majd 2000-ben lépett be a pártba.

2009-ben Kovács Attila halála miatt megüresedett egy képviselői hely Rákosszentmihályon. Kovács Péter polgármester felkérésére akkor elindult az időközi választáson és fölényes győzelmet aratott. Korábban a Kulturális és Sport Bizottság külsős tagjaként, 2010-től pedig annak elnökeként tevékenykedett. Büszkeséggel töltötte el, hogy hozzájárulhatott a többi között „A XVI. Kerület Ifjú Sporttehetsége” program megalkotásához, a Tóth Ilonka Emlékház megnyitásához, a Segesvár játszótér kialakításához és legnagyobb álma, a Szentmihályi Kulturális Központ létrehozásához.

Hovárth Jánosnak két küldetése volt: az emberek és Babba Mária szolgálata. Görögkatolikus hitben nevelkedett és mindenekfelett tisztelte a Szűzanyát, ezért tizenháromszor látogatott el hozzá Csíksomlyóra, ahova a kertvárosiakon kívül is sokakat magával vitt. Az idei zarándoklaton ő mentette meg annak a hölgynek az életét, akit megtámadt egy medve.

Mivel csángó gyökerei is voltak, Székelyföldet a második otthonának érezte. Éppen ezért sokat munkálkodott azon, hogy a tavaly Csíkszentmihállyal aláírt testvértelepülési megállapodás létrejöjjön, 2013-ban pedig az ő kezdeményezésére neveztek el teret a faluról
Rákosszentmihályon.

Távozásával hatalmas űrt hagyott maga után. Családján kívül rokonainak, számtalan barátjának, kollégáinak és ismerőseinek fog hiányozni mindig jókedvű egyénisége és mosolya. Emléke örökké szívünkben él. Nyugodjon békében!

Horváth Jánost július 23-án 11 órakor kísérjük utolsó útjára a Cinkotai Temetőben. Lelki üdvéért július 27-én 18 órakor a Rózsák terei Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban és július 31-én 18 órakor a Rákosszentmihályi Szent Mihály Plébániatemplomban imádkozunk.

XVI. Kerületi Újság