Ugrás a tartalomra

Elhunyt Rátonyi Gábor

Életének 67. évében elhunyt Rátonyi Gábor a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója, korábban Zugló polgármestere, kiváló sportember, a XIV. kerület díszpolgára.

2019. március 7-én, csütörtökön 14.30 órakor az Újköztemető (Budapest, Kozma utca 8-10.) ravatalozójánál helyezik örök nyugalomra. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését, Gábor iránt érzett szeretetüket, tiszteletüket egy szál  virággal  szíveskedjenek kifejezni. A gyászmisére 2019. március 7-én, 18.00 órakor kerül sor a 1146 Budapest,Thököly út 56. szám alatti Rózsafüzér-Királyné Plébánián.

Rátonyi Gábor 1952-ben született Esztergomban. Az általános iskolát szülővárosában végezte, majd tehetséges úszóként 14 évesen felkerült Budapestre, és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett. A sportszenvedélye a Testnevelési Főiskolára irányította, és az ott megszerzett diploma mellé még egy kétéves újságíró iskolát is elvégzett. Közben folyamatosan sportolt és tehetsége és szorgalma a BVSC színeiben egészen az úszóválogatottságig röpítette. Addigra már sokszoros ifjúsági és felnőtt úszóbajnok volt. Később vízilabdázóként sportolt tovább, utána pedig a Csepel SC sportolójaként ismét válogatott lett, ezúttal az öttusa válogatottban.  Legjobb eredménye egy Európa Kupa győzelem volt.

Sportpályafutása befejezését követően a Magyar Öttusa Szövetség szakfelügyelői csapatához csatlakozott, majd a BVSC úszóinak vezetőedzője lett. Számos válogatott versenyzőt nevelt és mellettük több ezer zuglói fiatalt tanított meg úszni. Bekerült a Magyar Úszó Szövetség elnökségébe, mesteredzői címet kapott és három alkalommal is elnyerte a Kiváló Nevelőmunkáért kitüntetést. Két évig az újjáépült BVSC uszoda manager igazgatója volt. Edzőként 19 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki érem szerepel az eredménylistáján, és ő vezette az olimpiai ezüstéremig Balog Gábort, kitűnő öttusázónkat is. Ezután 1994 januárjától a Budapesti Honvéd öttusa és úszó szakosztálya igazgatójaként dolgozott. Tagja volt a Magyar Öttusa Szövetség elnökségének.

1996 végén népszerűségét megpróbálta a politikai pályán is érvényesíteni. belépett a FIDESZ zuglói szervezetébe abban a reményben, hogy politikusként még többet tehet a sportért. Ezen a területen is a sikerek embere volt, hiszen 2002-ben Zugló polgármesterévé választották.

Ez egy küzdelmes, sok problémával járó szakasza volt életének, de ennek ellenére is számos eredményt ért el, és szívesen emlékezett polgármestersége négy évére.

Sportszakmai pályafutása ezután a XVI. kerületben folytatódott. A XVI. kerület vezetése megbízta egy a Kertváros sportlétesítményeinek felügyeletét ellátó kft. vezetésével. A hozzá tartozó sportlétesítményekkel már akkor elkezdett foglalkozni, amikor az uszodák még csak épültek. Megtervezte a működtetésüket, felügyelte az építkezést, néhány helyen tervmódosítást javasolt, személyzetet toborzott, és amint azt a statisztikák mutatják, a főváros hasonló intézményeivel összehasonlítva az előzetes elvárásokhoz képest sokkal kisebb önkormányzati hozzájárulással üzemeltette.

Ebben a pozícióban támadta meg a betegség, amellyel hosszú évekig küzdött, de végül alulmaradt.

A pótolhatatlan veszteséget nem csak családjának és barátainak kell elszenvedniük, hanem egykori sporttársainak, kollégáinak, az úszó-és öttusasportnak, számtalan barátjának, ismerősének, és nem utolsó sorban a XVI. kerület sportjának, amelyhez a hátteret az általa vezetett intézmény biztosította.

Rátonyi Gábort a XVI. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Nyugodjék békében!

Forrás: XVI. Kerületi Újság