Ugrás a tartalomra

Erdőfenntartási munkák a nagyiccei kiserdő területén

Tisztelt XVI. kerületi lakók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat erdőfenntartási munkákat hajt végre a 2A jelű erdőrészleten (Hrsz. 100119), más néven a nagyiccei kiserdő területén. Az erdő fő alkotó faja az akác, az állomány 65 éves, elöregedett, nagy részben korhadt, beteg egyedekből áll. Az elmúlt évek során többször fordult elő fakidőlés, és az intézkedéseket nem lehet tovább halogatni. Az Erdészeti Hatóság az elöregedett akácállomány eltávolítására kötelezte az önkormányzatot.

Az idős akácfák tarvágásának mozaikos rendszerben teszünk eleget, egy-egy folt közel fél hektáros területet jelent. A munkákat május elején kezdjük, és a teljesítés elhúzódik a következő év végéig. Az első foltot a Devecseri utca mentén az erdei játszóhely közelében tisztítjuk meg. Mivel a tavasz folyamán felújítjuk a játszóhelyet, így különösen indokolt, hogy először innen távolítsuk el a balesetveszélyes korhadt faállományt.

A munkálatokat végző Alpinia Kft. elszállítja a helyszínről a levágott gallyakat és a vastagfát a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet telephelyére. Vállalkozónk csak az erdő területén keletkezett gallyakat szállítja el, a kertből kikerülő zöldhulladék elszállítását továbbra is az FKF Zrt. végzi.

A fasorfenntartási munkálatok eredményeként az erdőt alkotó második szint átlag 14 éves juhar-, és ostorfái megerősödnek és 5 – 10 éven belül elérik kifejlett magasságukat.
Nagyobb lombkorona szinttel jelentősebb zöldfelületi értékkel bír majd az erdőnk, mint jelenlegi állapotában. Éghajlatunkban a korai juhar és a nyugati ostorfa jobban érzi magát,
várható életkoruk 50-70 év közé esik. Az elöregedett akácállomány eltávolítása után sokáig élvezhetjük a megújult erdő természeti értékeit.