Figyelem! Unokázós csalók

Az elmúlt néhány hétben többször keresték meg kollégáinkat azok, akik sajnálatos módon áldozatul estek a Kertvárosban ismét egyre gyakrabban előforduló bűncselekménynek, az unokázásnak. Az unokázós csalók arra szakosodtak, hogy idős embereket károsítsanak meg, és még a magasan iskolázott, szellemi képességeik teljes tudatában lévők is bedőlnek nekik. Az alábbiakban a XVI. kerületben megtörtént eseteket írjuk le, természetesen a nevek megváltoztatásával.
 
– Szia Nagyi, Tomi vagyok. Összetörtem a kocsit és sürgősen szükségem lenne másfél millió forintra, hogy megtérítsem a kárt. Egy barátom fél órán belül elmegy érte, de nagyon kérlek, senkinek ne szólj, mert nagyon szégyellem magam!
Egy nagymama természetesen mindig unokái segítségére siet, így történt ez ebben az esetben is. Mivel nem volt otthon több pénze, ezért az állítólagos barátnak „csak” 300 ezer forintot tudott adni, aki ezzel az összeggel annak reményében távozott, hogy az idős hölgy másnap reggel kiveszi a bankból a hiányzó összeget. Ez így is lett volna, már a taxi is ott állt a ház előtt, amikor a másik unoka arra lett figyelmes, hogy a nagymamája épp be akar szállni az autóba. Mivel a helyzet nem volt mindennapos, ezért megállította és arra kérte, küldjék el a taxist, beszélgessenek, és ha szükséges, majd együtt elmennek a bankba. A nagymama akkor mesélte el a történetet, így nem lett nagyobb baj, és a rendőrséget is azonnal értesítették.
 
– Kezét csókolom, a lánya, Magdi kért meg, hogy telefonáljak, mert nagy bajba került, és szüksége lenne 1,3 millió forintra. 
– Sajnos nincs itthon csak háromszázezer forintom.
– Nem baj, azért elmegyek, és ha esetleg tetszik otthon ékszert tartani, azt segítek eladni, hogy Magdi minél előbb pénzhez jusson.
Az idős hölgy épp előző nap olvasott egy cikket az unokázós csalókról, de elmondása szerint annyira meggyőző volt, akivel beszélt, meséje pedig olyan hihető volt, hogy eszébe sem jutott kételkedni. Még akkor sem fogott gyanút, amikor a bűnözőt beengedte a lakásába, és az végig tartotta a kapcsolatot valakivel telefonon, miközben segített neki megkeresni az aranyláncot. A szellemi képességei teljes tudatában lévő nyugdíjas csak azután hívta fel másik lányát, hogy a csaló távozott. 
 
FIGYELEM!
• A csalók mindig nagyon kedvesek és udvariasak.
• A csalók készségesen házhoz jönnek.
• A csalók jól öltözöttek és ápoltak.
• A csalókat mindig várja az utcán valaki, aki azt figyeli, nem jön-e haza a hozzátartozó, vagy esetleg nem hívtak-e rendőrt.
• A csalók készséggel elkísérik az áldozatot a bankautomatához, ha nincs otthon annyi készpénz, amennyit kérnek, majd eltűnnek.
 
Ezúton kérjük az időseket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásukba, és minden gyanús esetet azonnal jelentsenek a rendőrség 112-es telefonszámán!
 
XVI. Kerületi Újság