Ugrás a tartalomra

Fizet az e-töltők után a szolgáltató

Változtak az elektromos autók töltésének díjszabásai és ez a változás kerületünk számára is előnyös. Áprilisban országosan elérhető, stabil, könnyen és egységes módon használható töltőhálózatot hozott létre az NKM Mobilitás Kft., a Mobiliti applikációjának frissítésével, májustól már fizetni kell a töltésért, június 15-től pedig állami támogatásra lehet pályázni.   

Az elmúlt években telepített hét töltőállomás kihelyezését az Önkormányzat pályázat útján, állami forrásból finanszírozta. A töltőállomások üzemeltetésére kötött szerződés, mindaddig ingyenes közterülethasználatot biztosított a szolgáltató számára, amíg az a töltésért nem kér pénzt. Most, hogy fizetni kell az elektromos autó tulajdonosoknak, a szolgáltató is közterülethasználati díjat fizet, ami bevételt jelent a Kertvárosnak – magyarázta Szász József alpolgármester.

Az új szolgáltatások bevezetése mellett tesztidőszaki díjstruktúrát alakított ki a szolgáltató, így 22 kW-os AC-oszlopok esetében a töltés díja egységesen bruttó 80 Ft/kWh; 22 kW-os DC-töltők esetében töltésenként bruttó 500 Ft egyszeri töltésindítási díj és 80 Ft/kWh töltési díj érvényes; 50 kW-os DC- és 43 kW-os AC-töltők esetében 80 Ft/perc töltési díjat kell fizetni.

A kerületben a Bökényföldi út 25. szám előtt (a színházhoz vezető úton, ami a Bökényföldi útról nyílik), a Havashalom utca 45. szám előtt, a Jókai Mór utca 2. szám előtt, a Sashalmi sétány 22. szám előtt, a Segesvár utca 29. szám előtt (a játszótérnél), a Zöldséges u. 9. - Monoki u. 30-32. sarok (a Tóth Ilonka térnél) és a Szabadföld úti parkolóban található töltőállomásokra vonatkozik az új díjszabás.

Az ügyfelek tájékozódását számos újítással igyekszik segíteni a szolgáltató. Mobiliti-ügyfélkulccsal minden e-Mobi-töltőn elindítható és leállítható a töltés, az adatokat visszakereshetően mutatja az alkalmazás. A töltők adatlapján folyamatosan frissül az utolsó sikeres töltés időpontja, az ideiglenes üzemszünetekről, karbantartásokról, a fennálló hibákról a töltő adatlapján folyamatosan aktualizált információk érhetők el, így az ideiglenesen nem használható berendezések könnyen azonosíthatók.

A kerület vezetése fontosnak tartja a környezetbarát megoldásokat a közlekedésben is, ezért az Önkormányzat korábban már vásárolt egy hét személyes Nissan eNV-200-as elektromos autót a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet részére, állami támogatás igénybevételével. Amellett, hogy egy ilyen autó üzemeltetése költséghatékony, nem bocsát ki káros anyagokat, így ezzel is hozzájárulunk Kertvárosunk tisztább levegőjének megőrzéséhez. Folyamatosan keressük az új lehetőségeket az elektromos autók vásárlására, a jövőbeni terveink közt szerepel több ilyen jármű beszerzése is - mondta Szász József.  

Ismét lehet pályázni

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Klímavédelmi Akciótervhez kapcsolódóan pályázati felhívást tett közzé ötmilliárd forintos keretösszeggel, elektromos autók, elektromos robogók beszerzésére. A pályázatok benyújtására 2020. június 15. 08:01 perctől van lehetőség.

A magánszemélyek által is igénybe vehető vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt a 2,5 millió forintot is elérheti gépjárművenként, a 11-15 millió forint közötti autóknál a támogatás maximum 500 ezer forint.

A pályázatról bővebb információ: elektromobilitas.ifka.hu