Ugrás a tartalomra

Föld Napja 2016

Rendhagyó módon emlékezett meg a Föld napjáról a XVI. Kerületi Önkormányzat.

A Képviselő-testület ugyanis tavaly csatlakozott Áder János köztársasági elnök Élő bolygónk elnevezésű kezdeményezéséhez, a határozatban pedig vállalták, hogy idén az összes kerületi iskola számára szerveznek programot április 22-én. A diákok ezért a hagyományos környezetvédelmi vetélkedő helyett most a Hermina Sportparkban ismeretterjesztő, interaktív állomásokon bővíthették tudásukat.

Mizsei László, a Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság elnökének köszöntője után Tóth Dóra egészségügyi referens tartott zenés bemelegítést a jelenlévőknek, akikkel együtt tornázott Kovács Péter polgármester is. Ezután az alsósok a Napraforgó, az Ökoszolgálat, a CEEweb, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság és a Digitális Tudás sátránál szerezhettek fontos ismereteket, sőt végigmehettek a kerületi rendőrség munkatársai által biztosított KRESZ-pályán is. Ezzel egy időben természetesen a felsősök sem unatkoztak, hiszen a Vigyél Haza Alapítvány, az Agyklub, a Levegő Munkacsoport, az Erdőmentők, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mellett őket is várta a Digitális Tudás sátra, sőt még egy faültetésnél is segédkezhettek.

A gyönyörű napsütés és a festői Szilas patak menti környezet méltó hátteret adott a rendezvénynek, amelyen a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársai a biztonságos internethasználatról, a közlekedésről és a közbiztonságról, az önismeretről, valamint a dohányzás káros hatásairól beszélgettek a fiatalokkal, akik megismerkedhettek a Kertvárosi Gazdi Programmal is, hogy állataikról is felelősen gondoskodjanak. Az ebéd elfogyasztása után pedig az is kiderült, hogy a korábban meghirdetett rajzpályázaton melyik iskola tanulói mutatták be a leglátványosabban, miért fontos a játszótereken található fák öntözése. A megmérettetésen a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai lettek az elsők, megelőzve az aranyosokat és a jókaisokat, akiknek Szász József alpolgármester adta át a díjakat. A nyertes műből az Önkormányzat táblákat készített, amelyeket kihelyeznek a kerületi játszótereken.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által szervezett programok az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, illetve a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósultak meg. Az eseményt – amelyen részt vett Abonyi János, Ács Anikó, dr. Környeiné Rátz Katalin, Vajda Zoltán és Varga Ilona önkormányzati képviselő is – a Decathlon Sportáruház Csömör ajándékokkal és sporteszközökkel támogatta.