Ugrás a tartalomra

Fontos számunkra a környezetünk gondozása - interjú Szász József alpolgármesterrel

A tavasz a megújulás időszaka, éled a természet, otthonainkban készülődünk a tavaszi nagytakarításra, és a kerület közterületein is beindulnak a tavaszi munkálatok. Az elmúlt években számos intézkedést hozott az Önkormányzat a környezetünk védelme és tisztán tartása érdekében, ezekről, valamint a várható eseményekről, közösségi akciókról kérdeztük Szász József alpolgármestert.   

– Elindult a jelentkezés a komposztáló eszközökért, hamarosan kezdődik a nyesedékek összegyűjtése, lesz Kertvárosi Nagytakarítás. Melyik a legnépszerűbb akció a kertvárosiak körében?
– Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen mindannyiunk számára fontos a Kertváros tisztasága, a tágabb és szűkebb környezetünk gondozása, ezért sorrendet nem tudnék felállítani az akcióink között. Azt tapasztaljuk, hogy a környezetvédelem iránt elhivatottak mindegyikre szívesen jönnek. Amióta elindult a komposztálási akció, több mint 7000 darab komposztáló eszközt osztottunk ki a lakosság körében. Ezek az eszközök öt év után az igénylő tulajdonába kerülnek, háromévente új eszközöket lehet igényelni. Az érdeklődők száma folyamatosan nő, aminek mi kimondottan örülünk.
Néhány éve csapadékvízgyűjtő edényeket is a lakosság rendelkezésére bocsájtunk, ezeket március 31-ig lehet igényelni.
A „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát” program népszerű a családok körében, 2016 óta 354 újszülött szülei ültettek fát a kerületben. Idén március 19-én több családnak adunk át facsemetéket a Centi Gyermekligetben.

– A kerületi Önkormányzat nyesedékgyűjtést, míg az FKF Zrt. kerti zöldhulladék-gyűjtést szervez. Mi a különbség a két akció között?
– A Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkatársai kizárólag nyesedékgyűjtést végeznek március 16. és április 5. között. Az évek óta bevált gyakorlat szerint, összekötözve, maximum egy méteres kötegben lehet kitenni a nyesedékeket. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő FKF Zrt. március 2-tól, hetente egyszer szállítja el a logójukkal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot. Akciójukról bővebben az általuk kiadott tájékoztatóból és a www.fkf.hu oldalról tájékozódhat a lakosság.

– Idén is lesz Kertvárosi Nagytakarítás?
– Természetesen lesz, nem maradhat ki ez a program. Ennek a közös felelősségvállalásnak nagy ereje van, a családommal együtt minden évben aktívan részt veszünk a szemét összeszedésében. Március 28-án 9 órakor kezdünk. Idén értékes ajándékokat nyerhetnek azok, akik segítenek a takarításban. Április végén pedig csatlakozunk az országos Te szedd! akcióhoz.

– Aktív időszak lesz, az már látszik. Említette, hogy a családja is részt vesz a takarításban. Mit tanít gyermekeinek a közterületek tisztaságáról?
– A közterületeken hagyott szemét felszedése minden önkéntes részéről példamutatás. Fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, hogy elsősorban nem lenne szabad eldobni. A gyermekeimnek azt tanítom és én magam is aszerint élek, hogy a szemetet a megfelelő helyre kell dobni, ami nem egy bokor, a járda vagy az út széle, hanem a szemeteskuka.

XVI. Kerületi Újság