Ugrás a tartalomra

Hadüzenet a nylonszatyroknak

Különleges meghívót kaptunk a XVI. kerületi Nagycsaládosok Egyesületétől (NE), amely arról tájékoztatott, hogy elindult a Szütyő Challenge, és február 15-én együtt lesznek az újrahasznosítás elkötelezett hívei, hogy régi textíliákból – leginkább levitézlett függönyökből – szütyőket, azaz kis zsákocskákat készítsenek, amelyekkel kiválthatók az egyszer használatos nylonszatyrok.

Amint beléptem a NE közelmúltban felavatott új helyiségébe, ez a kép fogadott: szorosan egymás mellett ülő anyukák varrógépek fölé hajolva szorgosan dolgoztak. Gyermekeiknek filmvetítés volt a szomszéd helyiségben, de a nagyobbacskák – fiúk is – ott tüsténkedtek a varrógépek körül.

Hogy mit is látok valójában, arról az ötletgazda, Kozma Judit tájékoztatott, akitől azt kérdeztem, hogyan is indult a szütyőkészítés.

– Először otthon, kizárólag saját célra készítettem ezeket a kis zsákocskákat, leginkább már lecserélt függönyökből. Családomban, majd egyre szélesebb körben olyan népszerű lett, hogy utóbb már az üzletek pénztárosai is megdicsérték, hiszen kiválóan lehet bele zöldséget, gyümölcsöt, krumplit, péksüteményt, egyszóval minden olyat tenni, amire korábban egyszer használatos nylonszatyrokat használtunk. A számomra is váratlan siker láttán elindítottam egy Facebook-csoportot, amelyhez viharos gyorsasággal nagyon sokan csatlakoztak. Így kerültem a XVI. Kerületi NE elnökének, Simon Mariannak a látókörébe, aki meghívott maguk közé egy közös varrásra. Ennek a közepén vagyunk most, és már rengeteg kis zsákocskát készítettünk, hiszen egy ilyet az is meg tud varrni, aki még sohasem látott varrógépet. Mindenki hozta az alapanyagot és a saját varrógépét is. Aki nem látott még szütyőt, leginkább egy kisméretű tornazsákra gondoljon, amelynek átlátszó az anyaga. A nyitott végét össze lehet húzni egy zsinórral, hogy ne essen ki belőle semmi.

– A fő cél tehát a nylonzacskók tömeges használatának a visszaszorítása?

– Igen, majd egyszer mindenki belátja, hogy ez mekkora probléma, továbbá így adunk egy új felhasználási lehetőséget megunt, elöregedett függönyeinknek is. Az ezekből készült szütyők számtalanszor felhasználhatók. Ezen kívül a nagycsaládosok azért is csatlakoztak hozzánk szívesen, mert egyes médiumokban megjelent az a sértő vélemény, hogy a nagycsaládosok környezetszennyezőbbek, mint az egy-két gyermeket nevelők. Talán az ilyen próbálkozásaink is bizonyítják, hogy nincs így.

– Hogyan szeretnék elterjeszteni a szütyők használatát?

– Sokat készítünk belőlük, és ahol támogató hozzáállásra találunk, kitesszük az üzletekben, közintézményekben is, és mindenkit bíztatunk a használatára. Bárki elvihet belőle ingyen, hogy ne kelljen nylonzacskót használnia. Szeretnék egy országos hálózatot létre hozni.  Egyre növekvő létszámban csatlakoznak a Facebook-oldalunkhoz is olyanok, akik átvették az ötletet. E pillanatban 1821 tagunk van a csoportban. Már országszerte több szütyőcsapat szerveződött, sőt Spanyolországból és a tengeren túlról is kaptunk visszajelzést, hogy ott is elkezdődött a szütyőcsoportok szerveződése. Úgy tűnik, a lavina visszafordíthatatlanul elindult. Aki szeretne csatlakozni a szütyőgyártók lelkes táborához, kattintson a https://www.facebook.com/groups/szutyochallenge/ internetes oldalra.

Ács Anikó alpolgármester szintén kitűnő ötletnek tartja a szütyők bevezetését. Elmondta, hogy ez a kezdeményezés ugyanazt a környezettudatos szemléletet tükrözi, amelyet a XVI. kerületi Önkormányzat is magáénak érez. Ezért lelkesen támogatják Kozma Judit kezdeményezését, és erre bíztatnak mindenkit.

Hasonlóan nyilatkozott a Sashalmi Piac vezetője, Kozma Viktor is. Ő arról számolt be, hogy a piacon már osztogatják a szütyőket, és fölajánlotta a Nagycsaládosok Egyesületének, hogy a piac területén lévő Közösségi Teremben rendezzenek szütyővarró alkalmakat. Elmondta még azt is, hogy jelenleg sokkal több zsákocskára lenne szükség, mint amennyi szét tudnak osztani. Pedig hozzá kell szoknunk az alternatív megoldásokhoz, mert 2021-ben végleg betiltják az egyszer használatos nylonzacskókat. Kozma Viktor azt tartaná kívánatosnak, ha „a készítők elárasztanák a kerületet a szütyőkkel”.

Úgy tűnik tehát, hogy a szellem kiszabadult a palackból, a szütyő elindult világhódító útjára.

Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság