Ugrás a tartalomra

Hamberger Sándorné Edit vasdiplomáját Kovács Péter polgármester kézbesítette

A második negyedévben az ismert okok miatt szinte minden rendezvény elmaradt. A veszélyhelyzetnek áldozatul esett a pedagógus nap is, amikor a hagyományok szerint a díszdiplomákat is kiosztják. Ezért az Önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy aki elfogadja, annak házhoz viszik a díszdiplomáját. Hamberger Sándorné Kálmán Edit vasdiplomáját Kovács Péter polgármester kézbesítette, hiszen Edit néni a polgármester osztályfőnöke volt az általános iskolában.

H. Kálmán Edit ismert alakja mind a kerületi oktatásnak, mind a kertvárosi művészvilágnak.

A Szegedi Pedagógiai Főiskola földrajz-rajz szakán szerezte általános iskolai tanári oklevelét 1955-ben. Gyakorló évét Csanyteleken töltötte, majd okleveles tanérként 1955-ben Csanádpalotán kezdett dolgozni. 1963 szeptemberétől Budapesten, a XVI. kerületi Hősök Fasora Általános Iskolában folytatta a tanítást egészen 1989-ig, amikor nyugdíjba vonult.

Számos képzőművészeti szakkört vezetett, diákjait gyakran készítette fel tanulmányi versenyekre, akik ott kiváló eredménnyel szerepeltek.

Kilenc alkalommal volt osztályfőnök, sőt megbízták az osztályfőnöki munkaközösség vezetésével is.

50 éve tagja a Corvin Művészklubnak, amelynek égisze alatt több kollektív és egyéni kiállítása volt. Festményein látszik a rajztanári szakértelem.

Kiemelkedő pedagógusi munkája és művészi tevékenysége elismeréseként számos kitűntetésben részesült, a többi között: „Miniszteri Dicséretet” vehetett át, „Kultúráért Érdemrendet” kapott, sőt elnyerte a „Csanádpalota Város Díszpolgára” kitüntető címet is.

A vasdiplomát 65 évvel a tanári oklevél átvétele után lehet megkapni, de feltétele az is, hogy legyen mögötte az oktatás érdekében kifejtett magas színvonalú, folyamatos pedagógiai tevékenység. Kálmán Editről köztudott volt, hogy nem csak tanította, hanem nevelte is tanítványait. Így az ő esetében a vasdiploma minden feltétele adott volt, amelyhez szívből gratulálunk, és további jó egészséget kívánunk!

Forrás: XVI. Kerületi Újság