Ugrás a tartalomra

Házasság Hete - Történetek a Kertvárosból

A Házasság hete rendezvénysorozatot minden év februárjában megrendezik, felhívva ezzel a figyelmet a házasság intézményének fontosságára. Ez alkalomból kertvárosi házaspárokkal beszélgetünk a hosszú házasság titkáról.

Balogh Miklósné, Margó néni és férje Miklós bácsi 60 évvel ezelőtt kötöttek házasságot és szeretetük azóta is töretlen.

- Mikor ismerkedtek meg a párjával és mikor házasodtak össze?

- 1960-ban találkoztunk, majd 1961 májusában házasodtunk össze Újpesten. Éltünk a XIII. kerületben is, majd visszaköltöztünk Újpestre. Végül 1978 júniusában költöztünk át ide, a XVI. kerületbe, miután lebontották azt az újpesti épületet, ahol laktunk.  

- Hogyan telt az elmúlt hat évtized közösen?

- Megmondom őszintén, mi elég különbözőek vagyunk. Én eléggé türelmes, laza és békés vagyok, viszont a férjem nagyon tudatos és fegyelmezett. Néha ebből voltak nézeteltérések, de ettől függetlenül az igazán nagy célokban mindig egyetértettünk, mindig egyfelé tekintettünk és ez volt a legfontosabb.

- Mit lehet tudni a családról?

- Két szép lányunk és két csodálatos unokánk született. Amit lehetett, mindent megkaptunk a sorstól. Bár a férjem csak egy gyereket szeretett volna, végül két lányt nevelhettünk fel. Mindig azt mondtam: mindent meg lehet adni, de a testvért nem.
A kapcsolatunk nagyon jó a lányokkal: van, hogy naponta kétszer is beszélünk telefonon. Viszont a vírus nagyon elszigetelt tőlük. A kisebbik lányom sokat segít a bevásárlásban és ő rendezi el a dolgainkat is. De ha nincs betegség vagy vírus, akkor sűrűbben gyűlik össze a család.

- Melyek azok az események, amelyre szívesen gondolnak vissza a mai napig?

- A házasságunk negyedik évében született meg az első gyermekünk. Ez valami csodával határos volt és nagyon nagy esemény is volt az életünkben. Az első saját lakásunk is mérföldkő volt, mivel úgy voltunk, hogy amíg nincs saját lakásunk, addig a családalapítással is várunk.

- Hogyan telnek a mindennapok?

- Nagyon boldogan, mert az én férjemnek a legfőbb gondja az, hogy nekem jó legyen. Sokat segít és lesi a gondolataimat. Most egy picit betegesebb vagyok, de nem vagyok egyedül, mert mindenben segítségemre van, pedig ő is egy műtét után picit legyengült. Azonban összecsapja a bokáját és mindent megcsinál.

- Mi lehet a hosszú házasság titka?

- Nagyon szeretni kell a másikat és egyfelé kell mindig nézni. A legfontosabb, hogy egyfelé húzzunk, egy cél érdekében.
A szó legszorosabb értelmében: minden nélkül kerültünk össze, de elmondhatom, hogy semmiben sem szenvedünk hiányt. Se szeretetben, se anyagiakban, se lelkiekben.

Gajáta Fanni