Ugrás a tartalomra

Így ünnepelt Kerületünk

Nemzeti ünnepünk reggelén a 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat tagjainak bevonulásával vette kezdetét a Pálfi János téren tartott ünnepi megemlékezés. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, az az egység, ami 174 évvel a magyarokat jellemezte és túlélte a levert forradalmat, iránytű maradt a mai napig. 1848 azt üzeni, Magyarországnak a mai háborús viszontagságok között is meg kell őriznie nemzeti függetlenségét, egységét és olyan utat kell választani, amely a magyarok érdekeit tűzi zászlajára. A rákosszentmihályi cserkészek verssel tisztelegtek a márciusi ifjak előtt, majd a megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az Önkormányzat nevében Kovács Péter polgármester helyezte el az emlékezés virágait.


 A központi megemlékezést az idei évben is Prodám-Pilótai utcai Hősi emlékműnél rendezték meg, ahol már 10 óra előtt néhány perccel több mint százan hallgatták a Kertvárosi Fúvószenekari Egyesület térzenéjét, a szabadságharchoz köthető zenei emlékeket.
Ünnepi köszöntőjében Kovács Péter polgármester kiemelte, akkor lesznek aranybetűvel írt történelmi lapok nemzetünk történetében, ha összefogunk, ha felismerjük, hogy nemcsak a bajban, hanem minden helyzetben össze kell tartani.
Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, március 15-e a nemzeti egység ígérete. A magyarok érdeke a béke, semmint a birodalmi törekvések mentén való gondolkodás, a saját sorsunkról nekünk kell dönteni.

 Az Erzsébetligeti Színház által szervezett megemlékezésen közreműködtek a Liget Táncegyüttes néptáncosai, Varga Miklós előadóművész, énekes pedig Petőfi Sándor megzenésített verseit közvetítette, így felcsendült a Nemzeti dal is.
Az ünnepi műsort a koszorúk elhelyezése követte a Hősi emlékműnél.