Ugrás a tartalomra

Ismét van remény

Talán mégis elmozdul a holtpontról a HÉV-Metro összekapcsolásának ügye. Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő felkereste Fürjes Balázst, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt és Vitézy Dávidot, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatóját azzal a szándékkal, hogy a főváros vétója ellenére megoldást találjanak e sokak életét megkönnyítő elképzelés megvalósítására. Hogy mi történt a találkozón, arról Kovács Péter polgármester tájékoztatta lapunkat.  

– A történet jobban érthető, ha kicsit visszatekintünk az előzményekre. A Fővárosi Önkormányzat még Tarlós István idejében bruttó 3 milliárd forintot adott a megvalósíthatósági tanulmány felülvizsgálata, a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításának vizsgálata, továbbá a XVI. kerületi szakasz és az Örs vezér téri átvezetés engedélyezési terveinek elkészítése. Ezek a tervek el is készültek. Karácsony Gergely 2019 tavaszán zuglói polgármesterként nem támogatta az elképzelést. majd augusztusban a választási kampányban azt ígérte, hogy mivel a tervek jók, de az ügy nagyon lassan halad, ezért megválasztása esetén föl fogja gyorsítani az eljárást. Én hittem neki, és beterjesztettem a 2019-es fővárosi költségvetéshez egy módosító javaslatot, hogy a fel nem használt tartalékból novemberben biztosítson forrást a folytatáshoz. Amikor megválasztották még akkor is jónak minősítette a tervet, de a támogatásától elzárkózott. Gondoltam, majd a 2020-as költségvetés készítésekor jön el a mi időnk. Be is terjesztettem a javaslatot, de akkor már úgy nyilatkozott, hogy a Főváros erre a célra egyáltalán nem kíván pénzt költeni.
Tekintettel arra, hogy ez egy igen jelentős előrelépés lenne a HÉV-et és a Metrót használó nagyon nagy létszámú lakosság számára, úgy gondoltuk, nem hagyjuk annyiban a dolgot. Hiszen sem az ingázóknak, sem a Kertvárosiaknak nem kellene átszállniuk az Örs vezér téren, és emiatt sokan otthon hagynák gépkocsijukat. Csökkenne az autóforgalom, kevesebb lenne a dugó, továbbá mivel a XVI. kerület jelentős részén a felszín alatt lennének a sínek, a felszíni közlekedésben külön szintű kereszteződéseket lehetne kialakítani, valamint nem vágná ketté a kerületet a HÉV vonala.
Mivel láttuk, hogy Karácsony Gergely két-három hónaponként az ellenkezőjére fordítja a véleményét, így nem lehet rá számítani, felkerestük Fürjes Balázst és Vitézy Dávidot azzal a kéréssel, hogy vegye át az állam a HÉV-Metro-ügyet. Kérjük el a Fővárostól a meglévő terveket – remélve, hogy nem lesznek olyan kisstílűek, hogy pénzt kérjenek érte –, és az állam folytatja a kiviteli tervek elkészítését. Az államtitkár és a főigazgató ígéretet tett arra, hogy az Örs vezér téri átkötés, és a Cinkotáig tartó vonalnak a kiviteli terveit az állam továbbviszi. A rákoskersztúri szárnyvonal egyelőre nem tartozik ide, mert azzal kapcsolatban vita folyik a X. és a XVII. kerület között és ez különben is csak egy későbbi szakaszban valósult volna meg.
Az ígéret birtokában Szatmáry Kristóf beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki szintén rábólintott az elképzelésre. Ezek után Fürjes és Vitézy már meg is írták az eddig elkészült tervekre a kikérő levelet a Fővárosnak. Most erre várjuk a választ. Így van remény arra, hogy az eddigi akadályokat áthidalva ismét előre léphetünk ebben a fontos ügyben.


XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor