Ugrás a tartalomra

Kerékpárosbarát fejlesztések a kerületben

Lenyűgöző hóesésben tartott sajtótájékoztatót, majd ezt követően egy csaknem 14 km-es kerékpáros sajtóbejárást is kerületünkben a BKK, mely szemléletformáló eseményen kifejezetten a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében, a Kertvárosban megvalósuló közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések kerültek a középpontba.️

Ahogyan még indulás előtt Szász József alpolgármestertől megtudtuk, a településvezetés részéről mindig is elsődleges cél volt, hogy mind az öt településrész elérhető legyen kerékpárral, valamint az is, hogy gond nélkül lehessen megközelíteni a szomszédos kerületeket, településeket. A Kertvárosban mindeddig 5,5 km kerékpárút és 2,7 km kerékpársáv épült, ezeket egészítik ki a 30-as övezetek felfestései, valamint a Szilas-patakon két hidat is építettek kifejezetten a biciklisek számára. De igazán büszkék lehetünk a legmodernebb kialakítású pumpapályánkra, a „látni és látszani” programunkra, továbbá a KRESZ-parkunkra, sőt kerületben rendszeresek és egyben nagyon népszerűek az ún. kerékpáros reggelik is. 

A VEKOP keretében – mintegy 8.22 milliárd forint támogatási összeggel - jelenleg hét projekt fut Budapest-szerte, kerületünkben olyan kerékpáros fejlesztéseket érintve, mint a HÉV vonalán kiépített átkelési lehetőségek megvalósítása, a Torma Zsófia sétány kialakítása, új utak és hidak kiépítése, valamint az alsóbb rendű utakat érintő módosított forgalmi rend kialakítása.

A projekt és a fejlesztések egyértelmű célja, hogy a mindennapok során is egyre többen közlekedjenek kerékpárral, akár munkába, iskolába, akár a napi teendők intézésénél, illetve a kétkerekű alkalmatossággal is könnyedén elérjék a tömegközlekedési lehetőségeket.

A mindennapi kerékpározásra ösztönzés elősegítése érdekében, a kerületre fókuszálva, animációs videó is készül, sőt a hétvégén lakossági biciklizésre is várták az érdeklődőket.