Ugrás a tartalomra

Kertvárosi évértékelő - A XVI. kerület fejlődésének kulcsa: kevés beszéd, sok munka

A XVI. kerület fejlődésének kulcsa: kevés beszéd, sok munka

Tizenegyedik alkalommal rendezett évértékelőt a Szívvel-Lélekkel Polgári Egyesület. Dr. Környeiné Rátz Katalin önkormányzati képviselő köszöntője után a Rácz Aladár Zeneiskola növendékei gitároztak, majd a kerület vezetői értékelték a tavalyi évet.

Kovács Péter polgármester elmondta: az Önkormányzat gazdálkodása stabil és kiegyensúlyozott, ehhez pedig nagyban hozzájárul az, hogy már évek óta decemberben elfogadják a következő évi költségvetést. Emellett mindig jelentős tartalékkal terveznek azért, hogy a váratlan eseményekre is felkészüljenek. Ilyen volt a 2017 eleji 25-30 százalékos minimálbér-emelés, bár ezt részben kompenzálta a társasági adócsökkentés. Örömteli hír, hogy a kerületben szinte már nincs munkanélküli és kevés a közmunkás is, ugyanakkor a beruházások kivitelezésére is nehezebb céget találni, mert mindegyik túl van terhelve.

A kerület vezetője kiemelte: a Fejlődő Kertváros III. 2019-ig tervezett 32 programpontja közül 2017 végéig 22 megvalósult. Ezek közül a 40 újabb út építése már tavaly befejeződött, ezért a következő két évben túl is teljesítik a tervet. Bővült az Erzsébetligeti Strand annak köszönhetően, hogy Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő közbenjárására a kormány erre biztosított forrást. Emellett az óvodai férőhelyek számát 73-mal növelték, ugyanis tavaly ősszel átadták a Mátyásföldi Fecskefészek Óvoda felújított épületét, amit szintén támogatott az állam. Ezeken felül az évértékelő helyszínéül szolgáló Szentmihályi Kulturális Központ is a megvalósult fejlesztések közé tartozik, hiszen a János utcai tábor épületének területét megnövelték és kulturális funkcióval is ellátták.

Kovács Péter beszélt arról is, hogy a kormány családtámogatási rendszerének is köszönhetően nő a XVI. kerület lélekszáma, a megnövekedett lakásigények pedig a vállalkozóknak is biztos jövedelmet biztosítanak. Az pedig, hogy fiatal családok költöznek a Kertvárosba, azt jelenti, hogy hamarosan szükség lesz új óvodára és bölcsődére. Éppen ezért szintén Szatmáry Kristóf közbenjárásának köszönhetően 100 millió forint támogatást kapott a kerület, így még idén bővülhet a Napsugár Bölcsőde egy új szárnnyal.

A polgármester beszámolt a tavalyi év pozitív meglepetéseiről is: 2017. december 13-án döntött ugyanis a kormány arról, hogy közel 1,2 milliárd forinttal támogatja a kerületi Szakrendelő bővítését. Ezáltal olyan új szolgáltatásokat vezethetnek be, mint a mammográfia, vagy a már meglévőknél növelhetik az orvosok létszámát, így csökkenhet a várakozási idő. Azért is fontos ez a beruházás, mert az Egészséges Budapest Program keretében a XVI. kerületi az első olyan támogatott intézmény, amely nem állami tulajdonban van. Karácsony után pedig egy újabb jó hírt kapott az Önkormányzat: a kormány 50 millió forintot ítélt meg útfelújításra, amelyből az Egyenes utcai lakótelepen a Bányai Elemér utcát teljes hosszában fel tudják újítani.

Kovács Péter említést tett még a tavalyi év legnagyobb kertvárosi beruházásáról, a Reformátorok terének kialakításáról, ahol az R. Törley Mária által készített emlékmű felállítását Szatmáry Kristóf szorgalmazta, és az ehhez szükséges támogatás is neki köszönhető. Az Önkormányzat mindehhez a tér rendezésével, illetve a kilátó és a kávézó megépítésével járult hozzá.

A Kertváros első embere büszkén beszélt arról is, hogy munkájának köszönhetően a Fővárosi Közgyűlés tagjaként elérte: a budapesti útfelújításokra szánt összeg ötödét a XVI. kerület kapja meg. Bár a főváros ígéreteihez képest folyamatos elmaradásban van, a Rákosi út Mátyás király utca és Szlovák út közötti szakasza, illetve a Timúr utca-Rákosi út-Szlovák út kereszteződésénél tétesítendő lámpás csomópont idén elkészül, és a körforgalmat is kialakítják a János utcai S kanyarnál.

Mindezek mellett a kerületiek sportolási lehetőségei is bővülnek, ugyanis az új sporttámogatási koncepciónak köszönhetően a 18 év alatti diákok szülei által befizetett összeg minden forintjához még egyet hozzátesz az Önkormányzat.

Kovács Péter ugyanakkor csalódottságának is hangot adott, mert szerinte még mindig vannak olyan képviselők, akik nem értik, hogy a kertvárosi Testületben nincs helye a politizálásnak, a választások közeledtével pedig még inkább megszaporodott azon esetek száma, amelyekkel a nagypolitika oda nem illő ügyeiről akarnak vitázni a helyi tanácskozásokon. Reményét fejezte ki, hogy ezek a voksolás után befejeződnek.

Dr. Csomor Ervin alpolgármester megerősítette, hogy az Egy óvoda felújítási program keretében nagy szükség volt a Mátyásföldi Fecskefészek Óvoda 73 férőhellyel való bővítésére. Mindez 229 millió forintba került, amelyből 64 millió forint volt az állami támogatás. Ebbe az intézménybe sok gyerek jár a Centenáriumi lakótelepről, de éppen ilyen fontos volt a Centenáriumi sétányon található felnőtt és gyermek háziorvosi rendelő rekonstrukciója az Egy rendelő felújítási program részeként. Utóbbiban egyébként az egészséges- és a betegrendelést szétválasztották, a beruházás összköltsége pedig 78 millió forint volt.

Az alpolgármester beszélt a tüdőgondozó modernizálásáról is, ahol a lift beszerelése után egy 42 millió forint értékű új tüdőszűrő berendezést kapott az intézmény, amellyel már a kerekesszékesek számára is elérhető a vizsgálat, a sugárterhelés pedig jóval kevesebb lesz mindenki számára. Az egészséges életmód része a megelőzés mellett a mozgás is, amit már egészen kicsi korban el kell kezdeni. Ennek elősegítése érdekében az Önkormányzat egy tornaszobát alakított ki a Centenáriumi lakótelepen lévő Gyerekkuckó Óvoda használaton kívüli épületében, amit az ottani bölcsődébe járók is használhatnak.

Dr. Csomor Ervin hangsúlyozta: szükség van a szakmai megújulásra is, ezért tavaly szeptember 1-jén létrehoztak egy utazó gyógypedagógia hálózatot, amely a sajátos nevelési igényű óvodások fejlesztését végzi logopédusok, fejlesztő pedagógusok, pszichológus és klinikai szakpszichológus segítségével.

Az alpolgármester a Szakrendelő bővítésével kapcsolatban kiemelte: a beruházás szakmai felelősséget is jelent a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat és az Önkormányzat döntéshozói részéről, hiszen most határozzák meg a következő húsz év járóbeteg ellátásának feltételeit.

Dr. Csomor Ervin újabb ötlete alapján, a Nyugdíjasok Szállító Szolgálatának mintájára várhatóan nyár végén megkezdi működését a Kertvárosi Családi Szállító Szolgálat a Napraforgó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat keretein belül. Az új kezdeményezéssel azoknak a kisgyermekes szülőknek szeretnének segíteni, akiknek nincs autójuk és orvoshoz vagy fejlesztő foglalkozásra kell vinniük csemetéjüket. Bővül a szociális bérlakás és a nevelési intézményekben dolgozók képzési támogatásának köre is, de ezekről a későbbiekben adunk hírt.

Szász József alpolgármester felelős a bölcsőde, óvoda és iskolaudvarok felújításáért. Ezek közül tavaly a Kolozs utcai bölcsőde 24, a Napsugár Óvoda Ágoston Péter utcai és a Szentmihályi Játszókert Óvoda Bercsényi utcai tagintézménye összesen 48, a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium eddig poros és sáros udvara 40 millió forintból szépült meg.

A Kertváros tisztaságáért a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkatársai dolgoznak, az Önkormányzat pedig különböző programokkal segíti azt, hogy környezetünk még élhetőbb legyen. Ilyen például a 2016-ban elindított kerti nyesedékgyűjtő akció. Mindehhez megfelelő eszközparkra van szükség, amelynek fejlesztésével kapcsolatban az alpolgármester elmondta: tavaly 150 millió forintért három teherautót, két fűnyíró traktort és két utcaseprő gépet vásároltak. Emellett 10 új munkatárssal – köztük szakdolgozókkal és kertészmérnökökkel – bővült a kerületgazdák létszáma.

A környezet tisztasága mellett annak védelme is fontos az Önkormányzat számára, ezért 23 millió forint értékű napelemet vásároltak a Polgármesteri Hivatal tetejére, amelynek köszönhetően mostantól kezdve az intézménynek gyakorlatilag nem kell fizetnie az elektromos áramért. Hasonló vállalás, hogy 2016 óta minden kerületi beruházásnál alkalmaznak megújuló energiaforrást. Ide tartoznak az olyan szemléletformáló akciók is, mint az óvodások számára indított, Szeretjük a Naplás tavat elnevezésű program, amely tavaly is sikerrel folytatódott. Ennek keretében pályázati támogatásból tudnak a kerületi apróságok megismerkedni a tó élővilágával a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársainak segítségével. Ők vigyáznak egyébként a kerület külterületeinek épségére, megakadályozzák a terménylopást, vagy a környezetkárosítást és üldözik az illegális szemétlerakókat. 2017-ben egyébként a mezőőrök munkakörülményeit is sikerült javítani, ugyanis a főváros ingyen az Önkormányzat rendelkezésére bocsátott egy, a Sarjú utcában 15 éve üresen álló épületet, amelynek felújítása 23 millió forintba került. Az új telephely átadása hamarosan megtörténik.

Szász Józsefet humorosan a kerület külügyminiszterének is nevezhetjük, hiszen ő tartja a kapcsolatot a testvértelepülésekkel, amelyek száma tavaly kettővel gyarapodott: az erdélyi Csíkszentmihály és az olaszországi Castellammare del Golfo vezetőjével is hivatalos megállapodást írt alá Kovács Péter. Az Önkormányzat 2016-ban testvértelepülési találkozót rendezett a Kertvárosi Vigasságok keretében, azóta pedig határontúli testvéreink már egymással is keresik a kapcsolatot. Közülük a leginkább rászoruló a kárpátaljai Zápszony, ahova az alpolgármester tavaly is elvitte a kerületiek adományait, a Kertváros anyagi segítséget nyújtott az ottani óvoda felújításához, sőt onnan érkező fiatalok is nyaraltak már nálunk.

A helyi közbiztonsággal kapcsolatban Szász József elmondta: a korábban megkezdett térfigyelő kamerarendszer kiépítése 2017-ben az Egyenes utcai és a Szent Korona lakótelepen folytatódott. A kerület és a rendőrség vezetése közötti kapcsolat továbbra is jó, és a közösen létrehozott kerékpáros járőrszolgálat is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Talán ennek is köszönhető, hogy lakóhelyünk továbbra is a legbiztonságosabb kerület a fővárosban.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőként azért dolgozik, hogy minél több állami támogatáshoz jusson a Kertváros. Tevékenységét siker koronázza, amit számtalan kerületi fejlesztés is jól mutat. A honatya szerint azonban ehhez nem elég csak az ő munkája, hiszen az Önkormányzat vezetőivel való kiváló együttműködése és a jól előkészített beruházási tervek a garancia arra, hogy a kormány támogassa ezeket a kezdeményezéseket.

Szatmáry Kristóf sokat tesz azért, hogy a Kertváros legyen a legotthonosabb kerület Budapesten. Szerinte az országot és lakóhelyünket a stabilitás és a fejlődés jellemzi, ami biztonságot is jelent. Ennek alapja a kormánynak az a szándéka, hogy megerősítse a családokat és a munka becsületét, amelynek része a minimálbér és a garantált bérminimum emelése. Ezáltal az Európai Unióban a legnagyobb reálbér növekedés hazánkban volt tavaly, és ezzel párhuzamosan csökkentek a munkáltatók adóterhei is. Mindezek mellett a nyugdíjak reálértéke is megmaradt, az Erzsébet-utalványok pedig további segítséget jelentenek az időseknek.

A családok támogatásával kapcsolatban a honatya beszélt az egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről, a háromgyermekesek autóvásárlási kedvezményéről, illetve a CSOK rendszeréről, amely egyszerre jelent munkalehetőséget a vállalkozóknak, és segíti lakáshoz jutni a fiatal szülőket. De ide tartozik az is, hogy kormányzati segítséggel tették le a Napsugár Bölcsőde új épületének alapjait.

Szatmáry Kristóf kiemelte: az egészségügyi intézmények vidéken uniós források felhasználásával fejlődtek, de erre a központi régióban nem volt mód. Ezért a kormány létrehozta az Egészséges Budapest Programot. Már határoztak arról, hogy ennek keretében mely intézmények kapnak támogatást, a kerületi szakemberek kiváló munkájának köszönhetően azonban mindössze másfél hónap alatt elkészítették a Szakrendelő bővítésének terveit, így megelőzhetett más beruházásokat. (Nem a kerületben van, de az itt lakókat is érinti, hogy idén a kistarcsai kórház is megújul.)  Hasonlóan fontos volt emellett az is, hogy az utolsó, szovjetek által használt épület és az Erzsébetliget fejlesztésére 300 millió forintot kapott a kerület.

XVI. Kerületi Újság - Sz.R.Zs.