Ugrás a tartalomra

Kerületi helyzetjelentés

Kovács Péter polgármester a 16tv számára adott húsvét utáni összefoglalót a Kertváros helyzetéről, amelynek tartalmát kissé rövidítve, írásban is közzétesszük.

 
A húsvéti időszakra vonatkozó rendelkezések tapasztalatairól:


A húsvéti időszakra a polgármester szigorú ellenőrzést rendelt el, amelynek végrehajtását a helyi polgári védelmi munkacsoport, a rendőrség, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a XVI. kerületi Közterület-felügyelet közös járőrözéssel biztosította. A kerületnek azon a pontjain végeztek ellenőrzéseket, ahova a jó idő a veszélyhelyzeten kívüli időszakban is sok embert szokott kicsalogatni. Ilyen a Naplás-tó, a Havashalom-park, a centenáriumi lakótelepen a Gödör nevű zöldterület, vagy a Hermina-park. A jelentésekből az derült ki, hogy részben a józan ész, részben a 100 ezer forintos büntetés visszatartó ereje elég volt ahhoz, hogy a túlnyomó többség betartsa az elvárásokat. Reméljük nem csak akkor volt ez így, amikor járőreink feltűntek a láthatáron!

A felajánlásokról:


A járvány terjedése elleni küzdelemhez egyre több cég és magánszemély járul hozzá pénz és kellékek adományozásával. A Székely Fatelep tulajdonosa, Réti Zsombor gumikesztyűkből és az egyik legkeresettebb szájmaszk típusból szállított az önkormányzat számára 500 darabot, a Kertvárosban élő kínaiak egy keresztény csoportja lelkészük, Zhou Maokang vezetésével 5000 darab sebészi maszkot ajándékozott a kerületnek, továbbá nagyvonalú ajánlatot tettek e maszkok későbbi rendszeres szállítására. Ezeket a védőfelszereléseket a háziorvosok, a szakrendelő orvosai, a területi szociális szolgálat kijáró munkatársai és a védekezésben részt vevő önkéntes segítők fogják használni. Itt meg kell említeni, hogy egyre többen jelentkeznek önkéntes munkára akár személy- vagy teherautójuk, akár munkaerejük felajánlásával, akiknek ezúton is köszönet jár segítő szándékukért. Gyűlnek a pénzadományok is a veszélyhelyzeti bankszámlára, amelynek száma 11784009-15516006-10740006. Tóth Edina Európa Parlamenti képviselőnk 250 ezer forinttal járult hozzá a védekezés elősegítéséhez, egy neve elhallgatását kérő árpádföldi hölgy 1 millió forintot utalt át, de a kisebb összegű adományok is nagyon értékesek, hiszen már közel 3 millió forinttal tud gazdálkodni az Önkormányzat.
 

Az egészségügyi helyzetről:

Amint az várható volt, emelkedett a XVI. kerületi fertőzöttek száma, de ez még mindig nem számít tömeges megbetegedésnek. Lapzártánkkor 8 bizonyítottan fertőzött személyről van tudomásunk, és van már egy elhunytunk is. Egy rákosszentmihályi idős lakótársunk halálában alapbetegségei mellett nagy valószínűséggel közrejátszott az új koronavírus kórokozója is. Ezen kívül 60 XVI. kerületi lakos van hatósági házi karanténban. Többségük külföldről érkezett, akikre akkor is karantén vár, ha nem mutatják a betegség jeleit, kisebbik részüket pedig a bizonyítottan fertőzött személyek, illetve a velük kapcsolatban álló családtagok, ismerősök alkotják. Ezek a számok egyelőre a Kertváros 74 ezer fős lakosságához képest reményt keltően jók. A fertőzöttek száma a jövőben bizonyára emelkedni fog, de ha betartjuk azokat a rendelkezéseket, amelyek már eddig is beváltak, nem fog bekövetkezni egy olyan robbanásszerű fertőzésszám-növekedés, amely meghaladná az egészségügy teljesítőképességét.
 

A gazdasági akciótervről:

Az egészségügyi problémákon túl a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére is kell gondolnia a kerület vezetésének. Az Önkormányzattól üzlethelyiséget bérlő vállalkozók, akiknek részben, vagy egészen be kellett zárniuk, három hónapra bérletidíj-kedvezményt kapnak, amely 50-től 100 százalékig is terjedhet. Ezen kívül azok számára, akik a járvány miatt vesztették el munkahelyüket, létrehoztuk a veszélyhelyzeti támogatási alapot. Ezt igényelni kell, és a támogatást minden elbocsátott dolgozó megkapja. A közös megegyezéssel, vagy önkényes kilépéssel távozókra ez a rendelkezés nem vonatkozik.
Kerületünk is részt vállal a kormány döntése szerinti közös teherviselésből. Ennek értelmében a gépjármű adóból befolyó teljes összeget a kormány rendelkezésére bocsátjuk. Ez a kertváros esetében 274 millió forint. Az eddig befolyt összeget már át is utaltuk a kormány számlájára. Hiányozni fog a költségvetésből az iparűzési adónak az a része is, amelyet a járvány miatt megszűnt, bezárt cégek fizettek volna be az év hátra levő részében. További veszteség lesz az olyan önkormányzati intézmények bevételkiesése is, mint például az uszodák, vagy az Erzsébetligeti Színház, amelyek szintén zárva tartanak. Ezért néhány 2020-ra tervezett beruházást a jövő évre kell halasztani.
Nem érinti ugyanakkor a vírushelyzet azokat a munkálatokat, amelyre az Önkormányzat tavaly szerződött. Ezek közül a legfontosabbak az útépítések, amelyek egy része már meg is kezdődött, vagy a napokban indul.


XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor