Ugrás a tartalomra

Kezdődik a tanév

Reményeink szerint – igaz, a szükséges óvintézkedések mellett –, de időben és hagyományos módon, tantermi oktatással megkezdődik a tanév. Az egészségügyi előírásokat a kormány 70 pontos közleményben hirdette ki. A kerületi tudnivalókról az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatójától, Kovács Katalintól kértünk tájékoztatást.

 

A 2020/2021-es tanév 2020. szeptember 1-jétől 2021. június 15-ig tart.

A XVI. kerület 14 intézményében 4929 tanuló, köztük 721 elsős, 26 osztályban kezdi meg tanulmányait.
A 2020/21-es tanévre történő általános iskolai beiratkozás során is dönthettek a szülők arról, hogy gyermeküket a lakóhely szerinti kötelező felvételt biztosító iskolába íratják be, vagy a szabad iskolaválasztás jogával élve egy másik intézménybe. A XVI. kerületi intézmények esetében 721 elsős tanuló közül 499 tanuló választotta a körzetes intézményt, míg 222 gyermek nem a körzetes iskolájában kezdi meg általános iskolai tanulmányait. 55 elsős tanuló más kerületből jár majd ide iskolába. A XVI. kerületben 4 iskolában indul három első osztály a 2020/2021-es tanévben. Ezek átlaglétszáma 28 fő, amelyhez a fenntartó minden érintett nevelési-oktatási intézmény esetében egyedi engedélyt adott.  
A tankerületi központ által fenntartott három középiskolában összesen 1346 diák tanul szeptembertől.

A 2020/2021-es tanévben valamennyi, a nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanuló ingyenesen jut hozzá a tankönyvekhez.

2020. augusztus 7-én kezdődött a tankönyvek kiszállítása, amely zökkenőmentesen zajlott, a diákok az első tanítási napon vehetik kézbe az új tankönyveket.
Az Észak-Pesti Tankerületi Központ továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a fenntartásában működő XVI. kerületi nevelési-oktatási intézményekben biztosítsa a feltételeket a sokszínű oktatás megvalósításához. Az iskolák között működik Ökoiskola, Boldog Iskola, Tehetségpont, német nemzetiségi oktatási feladatok ellátásában részt vevő iskola, zeneiskola, két tanítási nyelvű iskola. Az intézményekben nagy hangsúlyt kap a tehetséggondozás, a felzárkóztatás, a fejlesztés.  
A Budapest XVI. Kerületi Rácz Aladár Zene-, Tánc-, Képző- és Iparművészeti Alapfokú Művészeti Iskolában az emberi erőforrások minisztere döntése alapján a 2020/2021-es tanévtől újabb öt évre Zólyomi Árpád Balázs kapott megbízást az intézmény vezetésére.
A Budapest XVI. Kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetőjének Vámos Tibor igazgató úrnak a távozása miatt a 2020/2021-es tanévre – miniszteri döntés alapján – dr. Zalainé Ótós Ildikó igazgatóhelyettes kapott megbízást az intézményvezetői feladatok ellátására.