Ugrás a tartalomra

Kialudt az olimpiai láng, de a büszkeség lángja tovább ég!

A hétvégén véget ért a tokiói olimpia, amelyen sok hazai siker született: 25 év után a legeredményesebb olimpiáját zárta Magyarország. Külön öröm számunkra, hogy a XVI. kerületi sportolók is hozzájárultak ehhez!

Július 23. és augusztus 8. között rendezték meg 32. Nyári Olimpiát, amelynek idén Tokió adott otthont. A koronavírus-járvány miatt egy évvel később utazhattak és mérethették meg magukat a sportolók. Nem titok, hogy 25 évvel az atlantai olimpia után érmekben gazdag versenyszezont zárhatott a magyar csapat: a magyar sportolók összesen 20 éremmel tértek haza Tokióból – 6 aranyra, 7 ezüstre és 7 bronzra lehetünk büszkék. Továbbá több számban is a top 10-ben zártak az olimpikonok.

Az éremesőből a XVI. kerület nagyszerű versenyzői sem maradtak ki: Decsi Tamás és a kard négyes egy bronzzal nyitotta meg a kertvárosi érmek listáját. Decsi András, kerületünk díszpolgára a kardcsapat szakvezetője,  edzőként járult hozzá a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron aranyérméhez.

Az olimpiák történetében először mutatkozott be a karate, mint sportág, amelynek nemcsak magyar, de XVI. kerületi indulója volt. Hárspataki Gábor a 75 kg-os súlycsoportban bronzért küzdhetett meg és miután azeri ellenfelét leiskolázta, ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A női vízilabda-csapatot centerként erősítő Gyöngyössy Anikó a csapattal a harmadik helyig jutott. Történelmi pillanat is volt ez a bronz: a magyar női pólócsapatunk első alkalommal szerezhetett érmet.

Akikre ugyanolyan büszkék vagyunk, mert ott voltak és harcoltak Tokióban:

  • Péni István: 5. hely férfi légpuska 10 m, 7. hely vegyes páros légpuska 10 m, 10. hely férfi légpuska 50 m
  • Tomori Zsuzsanna: 7. hely női kézilabda
  • Valter Attila: férfi mezőnyverseny kerékpár, azonban szervezői hiba miatt kizárták
  • Wagner-Gyürkés Viktória: női 3000 méter akadályfutó, a kiújuló sérülése miatt nem tudott elindulni

Magyarország az éremtáblázatban a 15. helyen zárta a 32. Nyári Olimpiát. Minden magyar sportolónkra büszkék vagyunk és gratulálunk az összes résztvevőnek!

Borítókép: MTI Kovács Tamás