Ugrás a tartalomra

Közérdekű információk az iskolai beiratkozáshoz - VII. Iskolaválasztó

Hetedik alkalommal rendeztek Iskolaválasztót az Erzsébetligeti Színházban február 3-án. Az eseményen a szülők ismét arról tájékozódhattak, milyen sajátosságokkal rendelkeznek a kerületi oktatási intézmények.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő gyakorló édesapaként jól ismeri az iskolaválasztás nehézségeit, viszont azt is tapasztalatból tudja, hogy a kertvárosi általános iskolák közül bármelyiket választják is a szülők, gyermekeik jó alapokat kapnak majd az élethez. A honatya kiemelte: az Iskolaválasztó – amely a főváros 23 kerülete közül egyedül nálunk segíti a szülők információhoz jutását – jó lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők megismerhessék az intézmények jellegzetességeit. Mivel a rendezvényt mindig hétvégén tartják, köszönetet mondott a pedagógusoknak, hogy feláldozták a szabadidejüket.

Kovács Péter polgármester elmondta: hét évvel ezelőtt azzal a szándékkal rendezték meg az első Iskolaválasztót, hogy ne a szülőknek kelljen a kerület iskoláit végigjárni, hanem egy közös helyszínen  mindegyik intézmény bemutatkozhasson. A polgármester beszélt arról a kiadványról is, amely tartalmazza az összes iskola adatait, elérhetőségét és még sok más hasznos információt. Végül azt tanácsolta a beiratkozók szüleinek, hogy szimpátia alapján válasszanak tanító nénit, mert akkor a kicsik szívesen fognak iskolába járni.

Dr. Csomor Ervin alpolgármester azt javasolta a bizonytalan szülőknek, hogy gyermekük iskolaérettségével kapcsolatban bátran hallgassanak az óvodavezető és az óvónők véleményére.

A beiratkozás rendjét Kovács Katalin ismertette, aki arról is beszélt, hogy az osztályok általában 27 fővel indulnak, a maximális létszám pedig 32 fő lehet. Az iskolaválasztáshoz mindkét szülő beleegyező nyilatkozata kell, az ehhez szükséges nyomtatványt a beiratkozás helyszínén is be lehet szerezni.

A tájékoztató után az Erzsébetligeti Színház termeiben az iskolák képviselői várták az érdeklődőket, és amíg a szülők a pedagógusokkal beszélgettek, a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon és játékokon vehettek részt.

 

Részletesebb tájékoztatást az okatatási intézményekben – amelyek elérhetősége megtalálható az Önkormányzat holnapján (www.bp16.hu) – kaphatnak az érdeklődők.

XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor

 

Fontos információk

 

Ki a tanköteles korú gyerek?

Aki az adott év augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, annak abban, de legkésőbb a következő tanévben meg kell kezdenie tanulmányait. Szülői kérésre azonban 6 éves kor előtt is mehet iskolába a gyerek kormányhivatali engedéllyel, szakértői vélemény alapján pedig további egy évig óvodában maradhat a kicsi.

 

Ki dönt a tankötelezettségről?

Az óvoda vezetője, aki kiállítja a szakvéleményt. Ha nincs egyetértés az óvodavezető és a szülők között, akkor iskolaérettségi vizsgálaton kell a gyereknek részt vennie, mint ahogy akkor is, ha nem jár óvodába. Ezekben az esetekben a szakértői bizottság dönt.

 

Mikor lesz a beiratkozás és mit kell vinni?

A beiratkozás április 1-je és 30-a között lesz, a pontos dátumot még nem lehet tudni. A beiratkozáshoz szükség van a gyerek személyazonosságát igazoló születési anyakönyvi kivonatra vagy személyi igazolványára (ha van), a lakcímkártyájára, illetve az iskolaérettséget igazoló, eredeti óvodai szakvéleményre.

 

Hova kell menni beiratkozni?

Elsősorban a körzetes iskolába kell menni beiratkozni. (A körzethatárok évek óta nem változtak a kerületben.) Ha viszont a szülők egy másik iskolába szeretnék a gyereküket járatni, akkor is el kell menniük a körzetes iskolába, ahol jelezni kell mindezt.

 

Kit köteles felvenni az általános iskola?

• Akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye az iskola körzetében van. (Ha van állandó lakóhelye, amely nem a Kertvárosban található, akkor egyik kerületi iskola sem köteles felvenni a gyereket.)

• A körzetesek után előnyben kell részesíteni a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetűeket. Közülük is előnyt élveznek a kerületiek.

• Ha az iskolának még mindig van szabad helye, akkor sorsolás nélkül felveheti

a sajátos nevelési igényű, illetve

a különleges helyzetű gyerekeket,

- akiknek szülője tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, vagy

- a gyerek testvére az intézménybe jár, vagy

- a kicsi lakóhelye az iskola egy kilométeres körzetén

  belül található, valamint

- a szülő munkahelye az intézmény körzetében van.

Minden esetben a kerületieket kell előnyben részesíteni.


XVI. Kerületi Újság