Közösen a tiszta közterületekért

A közterület-felügyelők elsődleges feladata az együttélés szabályainak betartatása, a rendbontók figyelmeztetése, végső esetben megbírságolása. Most arról kérdeztük Sike Csabát, a XVI. kerületi közterület-felügyelők vezetőjét, hogy mennyire szabálykövetők a kerületi kutyatulajdonosok.
 
– A kerületünkben élő kutyatulajdonosokkal nincs sok problémánk. Tapasztalataink szerint 10 kutyasétáltató közül 8-9 betartja a szabályokat.
 
– Melyek ezek a szabályok?
– Ami közterületen minden ebre nézve kötelező, az a póráz használata és az ürülék összeszedése. A pórázt arra a kutyára is rá kell tenni, amelyik a tulajdonosa szerint nem bánt senkit, nagyon barátságos és ártalmatlan. Csakhogy éppen ezek a barátságos ebek szoktak – valóban minden rossz szándék nélkül – odaszaladni a gyerekekhez, megnyalják a kezüket, arcukat, ami nem kívánatos. A felnőttek sem mindig szeretik, ha egy idegen kutya körbeszaglássza őket, és mivel semelyikre nincs ráírva, mi a szándéka, közeledésük riadalmat okozhat a járókelőkben. A póráz tehát közterületen minden ebre kötelező érvényű, a kistestűekre is. El lehet ugyanakkor engedni a kutyákat a kerület peremén található, nem lakott és nem természetvédelmi, közúti közlekedéstől távol eső területeken, de ott fennáll a veszélye annak, hogy egy arra járó vadász nem látja a gazdát, az ebet kóborállatnak nézi és lelövi, amihez joga van. Ilyen eset történt is a közelmúltban a mátyásföldi repülőtéren. Ezért az ilyen helyeken inkább a hosszú pórázt javasoljuk, vagy a kerületben kialakított kutyafuttatókat.
 
– Mit kell tudni a szájkosárról?
– A szájkosár csak a harci kutyákra nézve kötelező, egyéb esetekben elég a póráz, hiszen azzal távol lehet tartani az ebeket a sétálóktól.
 
– Mennyire terjedt el az ürülék összeszedése?
– Az Önkormányzat sok helyen feltűnő, piros kutyaürülék-gyűjtő ládákat helyezett ki az eddig meglévőkön túl. Ezekkel sajnos az a gond, hogy sokszor egyszerű kukának nézik, és megtöltik általános hulladékkal. Ezek azonban nem erre valók, amit feliratok is jeleznek a szemetesek oldalán. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy ma már szégyen nem összeszedni kedvencünk ürülékét, így ezzel alapvetően nincs gond. Mindenki valószínűleg ezután sem fog megfelelni az elvárásoknak, de ebben az ügyben az elmúlt években jelentős előrelépés történt.
 
– Vannak-e visszatérő esetek?
– A lakótelepek érthető okokból mindig is konfliktusgócoknak számítottak. Ott is főleg a játszóterek és azok homokozói okoznak vitákat, ahol elsősorban nem a kutyák, hanem a macskák jelentik a problémát. A kutyások inkább csak átmennek a játszótéren, a macskák gazdái azonban ismeretlenek, soknak nincs is, így nem lehet őket kordában tartani. A Centenáriumi lakótelepen pedig a „Gödör” elnevezésű focipályányi füves rész környékéről kapunk bejelentéseket arra vonatkozóan,  hogy ugatnak a kutyák, és ez többeket zavar a kora reggeli, illetve a késő esti órákban.
 
– Hogyan járnak el, ha szabálysértést tapasztalnak? 
– Csak a legvégső esetben bírságolunk. Ez alól kivétel a közterületen történő alkoholfogyasztás és az illegális szemétlerakás. Minden más esetben csak többszöri figyelmeztetés után szabunk ki bírságot. Nem a büntetés ugyanis a célunk, hanem a figyelmeztetés, vagyis a szabálykövetésre való nevelés. Ez az esetek túlnyomó többségében eredményes is. 
 
Aki szeretne a közterület-felügyelők csapatába tartozni, az bátran jelentkezzen! A feltétel az érettségi és a rendészeti végzettség.
 
XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor
 
**************

A legfiatalabb közterület-felügyelő Schaffer Viktor, aki még csak 24 éves, de már követendő példával szolgált. A fenti plakátot saját költségén készíttette a Kertváros tisztaságának érdekében, szabadidejében pedig segít a rászorulóknak kerítést festeni, természetesen ingyen.