Ugrás a tartalomra

Lakossági tájékoztató a magáningatlanon kidőlt fák kezelésére

Tisztelt Kertvárosiak!

A szombat hajnali, elemi erővel érkező vihar hatalmas pusztítást végzett a kerületben, mely során az orkán erejű szél még egészséges fákat is gyökerestül csavart ki a földből.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amennyiben egy, a vihar által megtépázott, magáningatlanon található fa kidőlt, netán kivágása szükségessé válik, úgy a beavatkozás az Önkormányzat felé bejelentésköteles, amire helyi jogszabály (https://bit.ly/netjogtar) szerint három nap áll rendelkezésükre. Tekintettel a vihar méretére, a károk tömeges előfordulására és az előre nem tervezhetőségre, a Hivatal igyekszik rugalmasan kezelni a helyzetet, és a határidőt meghosszabbítva, egész héten lehetőséget biztosít a bejelentések megtételére, melyeket személyes ügyintézéssel az Igazgatási és Ügyfélszolgálati Iroda Ügyfélszolgálatán (1163 Budapest, Havashalom utca 43.), vagy az itt megadott linket használva (Magáningatlanon történt fakivágás bejelentése | Fejlődő Kertváros (bp16.hu)), elektronikus úton, a formanyomtatvány kitöltésével lehet elintézni. Megkérjük önöket, hogy bejelentéseiket fényképes dokumentációval kiegészítve tegyék meg, bizonyítandó a fa veszélyes voltát (nagyfokú megdőlés, meghasadt törzs, kifordult vagy erősen meggyengült gyökérzet, etc...).

Mint bizonyára tudják, zöldtudatos, a környezetre érzékeny kerületként a régi fákat újakkal kell pótolni, jelen esetben erre vagy egy 4 centimétert elérő törzsátmérőjű díszfával, vagy kettő darab, a 3 centimétert elérő törzsátmérőjű gyümölcsfával van lehetőségük – kivételt képez a pótlási kötelezettség alól, ha a kertben található famennyiség továbbra is eléri a 60 négyzetméterenkénti egy fát.

Köszönjük, ha segíti a munkánkat azzal, hogy a már kivágott fákat eljuttatja a Kertvárosi Közösségi Komposztálóba, aminek a nyitvatartása és megközelíthetősége megtalálható a Kerület Gazda honlapján (https://www.keruletgazda.hu/.../kertvarosi-kozossegi...). Amennyiben a fa elszállításáról nem tudnak gondoskodni, a közterületre – másokat, a gyalogos és a közúti forgalmat nem akadályozva – kihelyezett zöldhulladékot a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkatársai pár héten belül összegyűjtik.

A kollégák által begyűjtött, valamint a beszállított zöldhulladékból komposztanyag készül, valamint az arra alkalmas részekből szociális tűzifa kerül előállításra, préselt brikett formájában.

Kérjük, továbbra is segítsék a munkánkat azzal, hogy a közlekedést zavaró, illetve balesetveszélyes fákat bejelentik a kabinet@bp16.hu e-mail-címen. Köszönjük!