Ugrás a tartalomra

Macikiállítás – üvegen keresztül

Aki mostanában elsétál az Erzsébetligeti Színház épülete előtt, bizonyára észreveszi, hogy a nagy üvegfelületek mögül – a főbejárat portálüvegei és az oldalajtók – mintegy 500 darab játékmaci üvegszemei mosolyognak az arra járókra. Forró nyomon indultunk az ötletgazda felderítésére, és a nyomok Simon Mariannhoz, a Nagycsaládosok Egyesületének XVI. kerületi elnökéhez vezettek, aki mindent „bevallott”:

– Igen, valóban az én családomtól indult a maciszenvedély, és tőlünk terjedt át a Nagycsaládosok Egyesületére. Úgy kezdődött, hogy harmadik gyermekem macimániás. Az első kismacit egyéves korában kapta, és azonnal rabja lett a mackóknak. Szenvedélye azóta is tart. Ahogy teltek az évek, a maciállomány egyre szaporodott. Persze a brumikat nem csak mi szerettük, az érdeklődés másokban is megvolt, így hamarosan elhatároztuk, hogy gyűjteni fogjuk a plüssből, szövetből, gumiból és bármilyen más anyagból készült mackókat. A gyűjtéshez igénybe vettük a Facebookot is. A fölajánlókhoz személyesen mentünk el, olykor Kerepesre, máskor Zuglóba, de egyiket sem hagytuk veszni. Aztán amikor beérkezett az ezredik füles is, megfogalmazódott az igény, hogy ne csak mi gyönyörködjünk bennük, hanem csináljunk egy kiállítást a figyelemre méltó maciállományból. Természetesen egy rendes, látogatható kiállítást szerettünk volna az Erzsébetligeti Színházban, de mint minden mást, ezt is megakadályozta a vírushelyzet. A ház dolgozói azonban találtak megoldást, és megszületett egy olyan kiállítás ötlete, amelyet kívülről lehet megcsodálni az üvegfelületeken keresztül. Persze ez azért nem ugyanaz, de a gyerekeknek így is nagy örömöt okozhat a rengeteg féle maciarc és öltözék. Van egy-két különleges darab is. Az egyikről például tudjuk, hogy minimum 70 éves, de van Elvis Presley-macink is. Van köztük akkora is, amelyik nagyobb egy 3 éves gyereknél, és van akkora is, amelyik elfér egy gyerek tenyerében. A legtöbbjük azonban a mesekönyvekből ismert macibájával veszi le a lábukról a nézőket. Persze azért reméljük, hogy egyszer mégiscsak létrejön egy igazi kiállítás a Színházban.

– Kié ez a sok maci?

– Az itt kiállítottak mind a mieink, azaz a Simon család mackói.

– Hol lehet ennyi macit tárolni?

– Nálunk emeletes ágy is van, amelyiknek a felső szintje már felszabadult. Ott úgy 100-150 kedvenc kapott helyet. Akik pedig ott nem férnek el, zsákokba költöznek, és mennek a padlásra. Az első időben mindegyiket le is fotóztuk, és saját nevet is adtunk nekik, de ez egy idő után már kivitelezhetetlen volt. A közösségi gyűjtéssel pedig az volt a tervünk, hogy megrendezzük az ország, de legalább Budapest valaha volt legnagyobb mackókiállítását. Ez a járvány elmúltával még megvalósulhat. Addig azonban mindenkit szeretettel vár az üvegablakok és ajtók mögött mosolygó 500 maci az Erzsébetligeti Színházban. Az épületbe bemenni ugyan nem lehet, de az összes bundás ott tolong az üveg mögött. A színház dolgozói közül Benkő Ramóna, Salfay Marcsi és Csató Klaudia tette láthatóvá a maciezredet.  

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202103-szam-20210210