Ugrás a tartalomra

Magyar vendégek, magyar vendéglátók

A Kovász Egyesület rendezésében és a XVI. Kerületi Önkormányzat támogatásával 13. alkalommal látogattak csángó gyerekek Rákosszentmihályra. Kerületünkbe azonban szinte csak aludni tértek vissza, hiszen Petrovics Sándor idén is gazdag programot állított össze számukra.

Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő védnöksége mellett Petrás Mária népdalénekes, keramikus vállalta a fővédnökséget a moldvai vendégek budapesti látogatása felett. Idén Diószeg, Bogdánfalva és Csíkfalu iskoláinak diákjaiból választották ki azt a huszonhármat, akik négy tanár felügyelete mellett érkeztek a kerületbe.

A programok során felkeresték az Erzsébetligeti Uszodát, majd ellátogattak a Szent István Bazilikába, ahol Varga Norbert atya vezetésével megcsodálták a Szent Jobbot, és felmentek a toronyba is, amit a millennium és az épület átadásának éve, 1896 tiszteletére 96 méter magasra építettek. Augusztus 20-án pedig népviseletben, csángó egyházi dallamokat énekelve vettek részt a Szent Jobb körmeneten. Másnap a rákosszentmihályi templomban – ahol jelen volt Kovács Péter polgármester, valamint Gáspár József, Horváth János, dr. Környeiné Rátz Katalin és Szatmáry László önkormányzati képviselő is – az igehirdetést Koncsag László, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet spirituálisa végezte, aki pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából ezüstmiséjét celebrálta. Az eseményen részt vett Pertás Mária moldvai születésű, Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, keramikus, aki egy moldvai népdalcsokorral ajándékozta meg a jelenlévőket. Megszólalt Nyisztor Tinka is, aki Svájcban szerzett diplomát, majd visszatért Moldvába, hogy ott tanítson. A csángó gyerekek műsora után a plébánia közösségi termében vacsora várta a szállásadókat és a vendégeket, majd a Kóborzengő Zenekar autentikus népi muzsikával csábította közös táncolásra a résztvevőket.

A csángó diákok a magyarországi kirándulás utolsó előtti napját a Dunakanyarban töltötték, ahova a XVI. Kerületi Román Önkormányzat támogatásával látogathattak el és a többi között megnézték az esztergomi bazilikát, a visegrádi Fellegvárat, valamint a város nevezetességeit. Végül a Gellérthegyről megtekintették világhírű fővárosunk látképét, és felkeresték a pálos rend gondozása alatt álló Sziklakápolnát. Ezután lementek a kikötőhöz, és különjárattal áthajóztak a Margitszigetre. Idén is több család osztotta meg otthonát a moldvai gyerekekkel. Mindegyiküket köszönet illeti, de a szentmihályi közösség megkülönböztetett tisztelettel gondol arra a XVI. kerületi édesanyára, akiről gyermeke születése után derült ki, hogy rosszindulatú betegségben szenved. Mindezek ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy részt vehessen a csángó fi atalok elszállásolásában.