Ugrás a tartalomra

Már biztosan lesz negyedik hullám

A szakemberek már biztosra veszik, hogy nem kerülhetjük el a koronavírus negyedik támadását. Erre utal a vírus örökítő anyagának enyhe, de folyamatos emelkedése a szennyvízben. Ismét a kétszázat közelíti a napi fertőzöttek száma, és ismét van naponta több haláleset is.

De abban is egyetértenek a szakemberek, hogy ez a hullám már semmiképpen nem lesz olyan erős, mint a korábbiak. A felnőtt lakosság közel 66 százaléka már másodszor is be van oltva, és közelíti a 400 ezret azok száma, akik már harmadik oltást is kaptak. Ez azt jelenti, hogy ha a beoltottak közül valaki meg is kapja a vírust, nagy valószínűséggel meg sem betegszik, vagy, ha igen, a betegség lefolyása jóval enyhébb, mint a be nem oltottak esetében. Nem kerül kórházba, vagy lélegeztető gépre. Ugyanakkor nagy kockázatot vállal, aki nem olttatta be magát, mert az ő sorsa a szerencsén múlik. Igaz, még megfertőződés esetén is előfordulhat, hogy egyeseknél nem fejlődik ki a betegség, de bekövetkezhet a legrosszabb forgatókönyv is. És hogy ki melyikre számíthat, azt sajnos nem lehet előre tudni.

A környező országok némelyikében rosszabb a helyzet, mint nálunk. Most mindenhol a delta variáns tarol, amelyről annyit lehet tudni, hogy a szervezetbe jutva nagyon gyorsan szaporodik, és egyik napról a másikra okozhat súlyos állapotot. Ez a változat inkább a fiatalokra veszélyes. Ezért az egészségügyi kormányzat még az iskolakezdés előtt megszervezett egy háromnapos oltási kampányt. Minden iskolában oltották a 12 évesnél idősebb diákokat. Mi Bohus Mihály igazgató úr jóvoltából a Jókai Mór Általános Iskolában pillanthattunk be az oltási folyamatba.

Az oltás szigorú adminisztráció mellett folyt, amelynél a Kormányhivatal képviselője is jelen volt.
A kitöltött beleegyező nyilatkozat ellenére minden gyereknek újra feltették a nyilatkozat összes kérdését, és szóban is válaszolniuk kellett rá. Itt elsősorban krónikus betegségekre, és gyógyszerallergiára voltak kíváncsiak.
Majd, ha mindent rendben találtak, következhetett az oltás.
A 12 év felettiek kampányszerű oltása a tanév kezdetével lezárult, de elektronikus úton továbbra is lehet oltásra jelentkezni. A szakemberek mindenkit erre bíztatnak, mert egybehangzóan az a véleményük, hogy előbb vagy utóbb mindenkit elér a vírus.

M. T.  

Az újság legújabb száma elérhető: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202117-szam-20210908